HASTER: Stadig flere ser at noe er galt i naturen vår, skriver Une Bastholm.

Farvel, fisk og fuglesang

Fredag la regjeringen fram sin plan for å stanse naturtapet. Eller rettere sagt: De la fram 218 sider med ansvarsfraskrivelse.

Forventningene var høye. For i to år har regjeringen stemt ned alle naturinitiativer i Stortinget og sagt at tiltakene skal komme i planen. Bunntrålingen har fått fortsette i en kriserammet Oslofjord, flatehogstene i de eldste naturskogene har fått pågå fullt. Man har planlagt nye motorveier i vernede fuglereservater.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men det kom aldri noen handlingsplan. Vi fikk i stedet en statusoppdatering på hvor ille det står til, og praktisk talt ingen forpliktende tiltak. At det viktigste grepet er et naturregnskap som skal gi mer oversikt over problemet, er typisk for norsk naturpolitikk. Man er god på å beskrive problemet, men dårlig til å løse det.

Det haster virkelig med tiltak. For stadig flere ser at noe er galt i naturen vår. Sommeren 2024 ble lakseelver over hele landet stengt på grunn av lite laks. Villreinen har fått dramatisk få kalver i år. Det blir færre sjøfugl, mindre humlesurr i enga og mindre torsk langs kysten. Kjente dyr fra eventyr og sanger blir langsomt borte, som pinnsvin, hare, bjørn, dverggås, spurv, nattergal, humler og bier.

Nå kommer saken til oss i Stortinget. Der skal MDG slåss for tiltak som monner. Tre grep blir spesielt viktige.

For det første må vi erklære at vi har bygd ned nok natur. Sårbar natur som villmark, myr, våtmark og artsrik skog må vernes. Arealnøytralitet må innføres. Skal vi bygge ned natur eller matjord, må vi reparere et annet sted. Det er strengt – og nødvendig.

For det andre trengs det nye spilleregler for næringene som bruker naturen. Vi må slutte å flatehogge naturskoger. Den rikeste skogen må vernes. Landbruk og fiskeri må drive naturvennlig. Lakseoppdrettet må inn i lukkede merder.

For det tredje må vi begynne å reparere natur og få tilbake noe av det tapte.

Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har lovet oss at klima og natur skulle være rammen rundt all politikk. Men med denne handlingsplanen gjør han sitt eget løfte til en vits. Jeg er både sint og veldig, veldig skuffa.

Les også
Miljøbevegelsen tapte mot staten: – En krise for naturens rettsvern
Les også
Er 65 millioner døde laks nok, Myrseth?