STØTTE ISRAEL: – Vi vil gjerne
...
STØTTE ISRAEL: – Vi vil gjerne stå opp for Israel, sier Jofrid Hansen og Harald Dahlstrøm, som begge støtter tre Israel-organisasjoner. De er også til stede på Israelsmøte i Stavanger. Foto: Ove Eikje
Nordmenn gir stadig mer til Israel
Del
Jofrid Hansen og Harald Dahlstrøm støtter begge tre Israel-organisasjoner. De er blant mange som sørger for at gavestrømmen til Israel nådde rekordhøye 72 millioner kroner i fjor.

– Israel har en solid støtte i deler aV det norske folk. Jeg tror også den vil vedvare, fordi mange av disse støttespillerne er ikke så interessert i feil som israelske regjeringer måtte gjøre. De er heller ikke så veldig opptatt av bosetningene, sier tidligere utenrikssjef i NRK, Jahn Otto Johansen, til Dagen.

Den kjente journalisten og forfatteren er ikke redd for at den norske støtten til Israel og det jødiske folk vil forsvinne i fremtiden, for den er utbredt ikke minst blant store deler av kristenfolket.

13 ulike aktører

En rundspørring som Dagen har gjort blant 13 ulike aktører som støtter Israel, viser at de fleste hadde fremgang. Israelsmisjonen fikk i fjor mest gaver med 18 millioner kroner, som er en nedgang på 3 millioner i forhold til året før. Deretter fulgte Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem (IKAJ) med 15,3 millioner (+ 1,3 mill.) og Hjelp Jødene Hjem (HJH) med 13,8 millioner (+ 1,8 mill.)

Israelsmøte

Vi er på Israelsmøte i Stavanger, der Med Israel for fred (MIFF) har sin månedlige samling. Daglig leder Conrad Myrland er på besøk, og det er over 100 tilhørere, deriblant en god del ungdommer.

– Det er nødvendig å ha en sterk organisasjon som målbærer israelernes syn på konflikten, sier Myrland.

Han viser til at den formidable medlemsveksten fortsetter.

– Vi mangler nå bare 200 medlemmer på å runde 10.000. Men vårt nye mål er 18.000 medlemmer, understreker Myrland, som flere ganger blir avbrutt av applaus fra tilhørerne.

Besøk av terrorofre

Blant disse finner vi Jofrid Hansen fra Randaberg. Hun fikk kjærligheten til Israel og jødene inn hjemmefra, og minnes at Per Faye-Hansen fra Karmel-Instituttet viste lysbilder fra Det hellige land.

– Jeg er med i Netanya-foreningen (venneskapsbyen til Stavanger). Her har jeg tatt imot terrorofre fra Netanya på besøk i Norge, og det har vært til sammen 30 personer. Dette er noe av det rikeste jeg har fått oppleve i livet, og jeg har mange venner i Israel, forteller Jofrid Hansen. Hun har besøkt Det hellige land 15 ganger, og er også medlem i MIFF, og støtter dessuten HJH og IKAJ.

– Jeg blir velsignet av å støtte Israel, og det er urettferdig hvordan de behandles i mediene.

– Jeg har hatt en drøm om å kunne være volontør i Israel, kanskje i militæret for å hjelpe dem. Men det har ikke blitt noe av, og nå er jeg blitt for gammel, sier Hansen.

Varm venn

Harald Dahlstrøm fra Ålgård er også til stede på møtet i Stavanger fordi han er en varm venn av Israel.

– Jeg støtter Israel fordi det ble eget land i 1948, opprettet av FN for å gi jødene sitt hjemland tilbake etter nesten 2.000 år i landflyktighet og stor fornedrelse. Men Israels selvsagte rett til å forsvare seg mot krig og terrorisme blir lite akseptert rundt i verden, sier Dahlstrøm, som er medlem i MIFF.

– De gjør en viktig jobb med å informere sannheten om Israel i en verden der løgn og urettferdighet rår grunnen i media og på det politiske plan, sier han.

Dahlstrøm er også medlem i Ordet og Israel og IKAJ fordi begge har en bibelsk agenda for å støtte Israel.

– For meg betyr det å støtte Israel at «frelsen kommer fra jødene» ved Guds utvelgelse og velsignelse av dette folk og land, og som også jeg vil være med å velsigne, sier Harald Dahlstrøm.

Antisemittisme

Jahn Otto Johansen er godt kjent innen floraen av ulike organisasjoner og tiltak for Israel i Norge, og vet at de er veldig forskjellige.

– Disse ulike organisasjonene er en sterk motvekt til antisemittismen, som etter mitt syn blir stadig sterkere i Vest-Europa og i Norge, og den seiler under antisionismens bekvemmelighetsflagg, sier Jahn Otto Johansen.

Derfor har han laget en ny og utvidet utgave av boken «Den ny-gamle antisemittisme» med tegninger av Ludvig Eikaas.

– Det er viktig at ungdommen får slik litteratur som motvekt til all den desinformasjon de utsettes for, sier han.

Norsk fanatisme

Johansen legger ikke skjul på til at det kan være utslag av fanatisme blant en del norske Israelsvenner, selv om dette bare gjelder et fåtall.

– Når man for eksempel kritiserer NRK-medarbeidere, så må dette gjøres ordentlig – og ikke på en ufin måte. Og det blir rent tøv når enkelte grupper mener Rabin og Sharon fikk som fortjent fordi de angivelig stod i veien for oppfyllelsen av profetiene, påpeker Johansen.

Taler Israels sak

NRK-nestoren skal i år blant annet holde flere foredrag hos MIFF, selv om han ikke er enig i absolutt alt det som de kommer med.

­– Men det er veldig viktig at noen står opp mot den voksende antisemittismen – og det gjør MIFF, sier Johansen.

Han mener det er nødvendig at noen taler Israels sak uten å være enig i alt den israelske regjering gjør.

– Det er langt mer debatt i Knesset enn i det norske storting, og det er få samfunn jeg kjenner der det diskuteres så kraftig som i det israelske, sier Jahn Otto Johansen.

israel,miff,jofrid hansen,harald dahlstrøm,jahn otto johansen,ikaj,hjelp jødene hjem,israelsmisjonen,pengegaver,givertjeneste,israelsvenner