BARMHJERTIGHET: Vingårdsarbeiderne fikk alle den samme lønna, selv om de siste ble innleid kun én time før stengetid. Derfor vil mange også bli overrasket i dommen. Guds barmhjertighet triumferer over den, skriver Terje T. Konradsen.

Barmhjertigheten trumfer dommen

«For dommen skal være ubarmhjertig mot den som ikke har vist barmhjertighet, men barmhjertigheten triumferer over dommen» (Jak 2,12). Den som vil lære Gud å kjenne merker fort at hans karakter og vesen utfordrer den menneskelige natur.

Der hvor vi roper på rettferdighet ut ifra vår egendefinerte standard ser Gud etter barmhjertighet. Hvis Gud i hovedsak søkte rettferdighet i denne verden ville ingen mennesker kunne bli frelst.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men fordi han også er barmhjertig finnes det en vei ut av urettens mørke. Gjennom Jesu offer satte han barmhjertighet over kravet til rettferdighet, i hvert fall ut ifra en menneskelig målestokk.

Det kommer tydelig fram i lignelsen om vingårdsarbeiderne. De fikk alle den samme lønna, selv om de siste ble innleid kun en time før stengetid. Derfor vil mange også bli overrasket i dommen. Guds barmhjertighet triumferer over den.

Hvor avgjørende er det ikke at vi også er tilgivende og barmhjertige? Hvis vi vil ligne på Gud er det ikke noe alternativ. Barmhjertighet betyr ikke at vi godtar alt og alle på menneskelige premisser.

Medfølelse er ikke sentimental, men praktisk. Samaritanen så noe som presten og levitten ikke fikk med seg. Han så et lidende medmenneske som trengte hjelp.

Les også
Kampen om frelse, tro og tanke
Les også
Vedkjenningsspørsmål og frelsesspørsmål