SJØDYKTIG: Det viktigste med et skip er at det skal flyte, skriver Håkon C. Hartvedt. Foto: Olav Bjørkum / NPK

Er du åndelig sjødyktig?

Som gutt sto jeg og så på en stabelavløpning ved et av verftene i Bergen. De fleste slike gikk bra. Men ikke denne gangen. Båten gled greit ut i sjøen, men like etter krenget den og la seg over på siden. Alt var ikke som det skulle, selv om båten så bra ut utenpå.

Det gjorde også til de grader skipet som skulle gjøre sin jomfrutur fra verftet på Skeppsholmen i Stockholm 10. august 1628. Vi snakker om orlogsskipet Vasa.

Sveriges store stolthet på denne tiden. Så skjer det utrolige at det viser seg at det fantastiske skipet, der det ikke var ikke spart på noe, ikke var sjødyktig.

Vel var det litt vind, men langt fra så sterk at det skulle by på noe problem. Men Vasa var knapt kommet ut av havna før det krenget og gikk ned med stående seil og flagg. Mange av de bortimot 500 som var om bord gikk også ned med skipet. En snakker om 50 omkomne; menn, kvinner og barn. Og dette skjedde nesten inne på havna!

Det viktigste med et skip er at det skal flyte, og hva hjalp det Vasa om det var strålende vakkert og hadde flere kanoner enn noen andre orlogsskip på denne tiden.

Vi kan også trekke fram Titanic, skipet «som ikke kunne synke», men som sank likevel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det hjelper ikke om ditt liv ser nydelig ut og at du er aktet vel der du ferdes. Spørsmålet er om du er åndelig sjødyktig.