Samarbeid mellom kristne og muslimer
Pragmatisk samarbeid om enkeltsaker kan være berettiget, men må ha klare avgrensninger, mener Dagen.
Forsker Olav Elgvin ser potensial for mer kontakt og samarbeid mellom konservative kristne og muslimer i det norske samfunnet. Bakgrunnen er doktorgradsarbeidet hans om Islams Råd Norge. Det ble han intervjuet om i Dagen i går.
Utgangspunktet til Elgvin er at sekulariseringen og liberaliseringen innebærer sammenfallende utfordringer for dem som har tradisjonelle kristne og muslimske standpunkter. Han peker på en felles interesse av å praktisere religionen slik man ønsker. Det gjelder spesielt på områder der man må regne med skepsis fra storsamfunnet. Kvinnelig religiøst lederskap, homofili og «sosial kontroll» når det gjelder å advare mot sex før ekteskapet er tre eksempler han nevner.
Her er det viktig å holde fast på to prinsipper samtidig. Det første er å ikke gå på kompromiss med den teologiske overbevisningen man har. Det andre er å forsvare trosfriheten, og ikke bare for sin egen gruppe. Med disse forutsetningene på plass må man kunne gjøre en pragmatisk vurdering av hva som er hensiktsmessig, både fra sak til sak og i det store bildet.