LOVSANG: De forbipasserende fikk høre gla-sang fra krussen lørdag.

På knutejakt med kristenrussen

De okkuperer sofaer og hopper ut av garderobeskap. Kristenrussen jakter sine egne knuter – koste hva det koste vil.

Norges mest besøkte restaurant, IKEA i Åsane, myldrer av folk denne lørdagen. De svenske kjøttbollene går ned på høykant, og barn går i skytteltrafikk mellom bordene og brusautomaten. Plutselig reiser det seg en gjeng rødkledde ungdommer og synger «Gledens Herre, vær vår gjest, ved vårt bord i dag...».

De er kristenruss på jakt etter knuter. Og dette er bare begynnelsen.

LES: 700 kristenruss inntok Kragerø

Stadig flere knuter

Reaksjonene i restauranten er ulike. Noen ser spørrende på krussen. Andre trekker på smilebåndet. De fleste skjønner hva som skjer. Russetiden nærmer seg slutten, og jakten på knuter begynner å bli desperat.

– Vi var på Kragerø for to uker siden og tok noen knuter der, men dette er første gang vi samles for å ta knuter sammen, sier krussepresident i Hordaland, Marianne Dahle (18).

BORDVERS: Gledens herre vær vår gjest, lød det rundt bordene i Norges mest besøkte restaurant. Foto: Bjørn Olav Hammerstad

Hun sitter sammen med Martine Eikrem (19) og Stine Yndestad (18). De har delt ut vafler på Torgallmenningen, vervet folk til Krussen og gitt klem til ti fremmede - blant annet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Knutene for den vanlige russen blir stadig mer utfordrende. Her er det snakk om å drikke en kasse øl på 24 timer, og å ha sex med to personer med samme fornavn i løpet av en kveld.

Dahle forteller at det blir stadig flere knuter for den vanlige russen. Det gjør det også for kristenrussen, men her står mange av knutene i radikalt kontrast til den vanlige russen.

Omvend deg!

Dra på kino, og rop «Omvend deg!» hver gang noen holder på å dø. Må gjøres minst to ganger i løpet av filmen, ved to forskjellige hendelser .

UT AV SKAPET: En kunde blir overrasket over hvem som kommer ut av skapet. De to jentene har sikret seg en lekeløve i lua. Foto: Bjørn Olav Hammerstad

Dette er en av krussens i alt 46 knuter. En annen lyder slik:

Still deg i kø på butikken. Når du kommer frem til kassa for å betale, sier du høyt: «Den første skal bli den siste, og den siste skal bli den første», og bytter deretter plass med personen bakerst i køen. Gjenta dette to ganger. I lua får du kvitteringen for det du kjøpte.

Eventuelt kan du få et bilde av Jesus i lua hvis du ber for fem tilfeldige mennesker på gata.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De 25 krussene som er samlet på IKEA denne travle lørdagen skal ikke på kino eller stille seg sist i køen. De skal heller ikke legge hendene på folk. Derimot skal de okkupere møbler og synge søndagsskolesanger.

Tilkalt av vakt

– Denne avdelingen er fin. La oss ta den, sier en av ungdommene.

Åtte kristenruss kaster seg opp i sofaen i stueavdelingen. En finner frem gitaren. I løpet av de neste minuttene kommer flere og flere russ. Sofaen fylles, stolene fylles. De står bak, på siden, sitter på gulvet og står rundt omkring.

SITUASJON: Ansvarlig for stueavdelingen Kristine Jacobsen tar kontakt med sin sjef igjen for å få en avklaring på situasjonen. Foto: Bjørn Olav Hammerstad

Forbipasserende snur seg undrende. Så starter lovsangen.

Men den salige stunden uten like tiltrekker seg uønsket oppmerksomhet. En sikkerhetsvakt har fått øye på det rødkledde halleluja-koret og tilkaller ansatte.

Plutselig har de fått to tilskuere til. To gul- og blåkledde IKEA-sjefer er vitne til bedehussangen som toner ut. Det blir stille i rommet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Formaning

– Når dere er så mange hadde vi satt pris på at dere sa i fra på forhånd, formaner Kristine Jacobsen, som er ansvarlig for stueavdelingen.

Krussen får ta en låt til, så må de bevege seg videre.

– Så lenge de ikke er til hinder eller forstyrrer noen er det greit. Men når det er så mange setter vi pris på at de gir beskjed på forhånd. Vi prøver å være fleksible i forhold til russen, sier hun.

SIKKERHET: Å fylle et utstillingsrom er ikke helt uproblematisk. To Ikea- sjefer og en sikkerhetsvakt gir russen en mild formaning. Foto: Bjørn Olav Hammerstad

– Hvilke knuter gjør russen på IKEA?

– I mange år har det vært en knute som handler om å sove i senger på IKEA. Vanligvis er det mindre grupper på 3-8 russ som kommer, og da finner vi et område som de kan få gjennomført oppgaven uten at det er til hinder for andre kunder. Denne gruppen som kom i dag var ekstra stor, derfor følger vi litt ekstra med. Det har imidlertid gått helt fint, og de aller fleste russ oppfører seg meget bra her hos oss, sier Jacobsen.

Stuesjefen har aldri hatt en så stor gruppe russ på IKEA før. Derfor ble hun tilkalt av en av sikkerhetsvaktene.

– Sikkerhetsvakten ble usikker på hvordan hun skulle håndtere en så stor gruppe, sier hun.

Ut av skapet

Lovsangsstunden er ferdig og krussen har skaffet seg enda en dings i russelua, en IKEA-blyant. Nå er det tid for neste knute. Og da må de røde englene valfarte til garderobeavdelingen.

Gå inn i et skap på IKEA/møbelbutikk, hopp ut når det går noen forbi og rop: Endelig tilbake fra Narnia.

Det er oppdraget. En lekeløve i luaer belønningen.

PRINT:Ingenting er umulig for Gud, står det på baklomma til en russ. Foto: Bjørn Olav Hammerstad

Ideen er hentet fra den velkjente eventyrfortellingen av C.S.Lewis. Fire barn oppdager at et skap er veien inn i en annen verden, Narnia.

Men å finne et PAX-skap på IKEA som ikke er fylt med skuffer og hyller er vrient. Å få noen til å åpne skapet er enda mer vrient.

Magiske Narnia

Peter Engebretsen finner et rom i bunnen av et skap. Ikke helt ideelt, men det fungerer på et vis. Han kryper sammen og får en medruss til å lukke døren. Travle lørdagshandlere skynder seg forbi. På oppfordring fra en annen russ går en mann bort til skapet og åpner døren. Ut smetter Peter og snakker om hvor fint det var i Narnia. Mannen trekker på smilebåndet og slenger noen kommentarer om at russen heller burde drikke seg full. Så går han videre.

– Hvorfor sa han det? spør en kruss undrende.

Og slik går det. Det ene skapet etter det andre får besøk av en russ eller to. Kunder åpner skap på oppfordring og ut smetter kristenruss som snakker høylydt om landet Narnia.

– Ok å tulle med troen

En knute som russen ikke skal ta denne lørdagen er bygget på fortellingen der Jesus metter 5.000 etter å ha velsignet to fisk og fem brød.

Ta med to fisk og fem brød og be høyt for det i kantina. Del ut den velsignede maten til alle i kantina. I lua får du en saltsild.

– Dere tuller jo litt med troen? Er det ok?

– Vi må jo ha litt selvironi. Det er ikke for å væ

ZZZ: Ingrid Svendsen og Marte Eriksen faller til ro i en Dvala-seng på Ikea. Å sove en time på denne måten er en av de mest populære knutene russ tar på møbelsentre som Ikea. Foto: Bjørn Olav Hammerstad

re frekk eller gjøre narr av noe. Vi synes det bare er gøy. Jeg har ikke snakket med noen som ikke synes det er greit, sier Marianne Dahle, krussepresident i Hordaland.

– Forstår dere hvis noen synes dere tuller med det hellige?

– Ja, jeg kan skjønne det. Men vi har jo bare to fisker og fem brød. Jeg synes det er helt greit.

Sterke sammen

Martine Eikrem tror at krussen kan få gode samtaler hvis de våger å ta knuter som fisken og brødet på en offentlig skole.

– Vi som er her går på kristne skoler som Framnes og Danielsen. Men det fins kruss som kanskje er den eneste kristne i klassen sin. Hvis de er tøff nok til å gjøre noe sånt kan det hende at de får spørsmål. Da kan de få i gang en samtale sier hun.

Men selv på Danielsen, som er en kristen skole, er kristenrussen i mindretall.

Av de 25 russene som er samlet på IKEA denne dagen er det ingen som går på offentlige skoler, ifølge Eikrem.

Faller i søvn

Ikke alle knuter skaper stor ståhei. Noen går ganske rolig for seg. I en krok har Ingrid Svendsen og Marte Eriksen falt til ro i en DVALA-seng. De har sparket av seg joggeskoene og lukket øynene. Her skal de ligge en time. For noen russ er kanskje timen i en seng på IKEA den eneste de får i løpet av det døgnet.

Trangt om saligheten

Utenfor den blå og gule bygningen har de første rødkledde ungdommene samlet seg på busstoppet for IKEA-bussen. På denne gratisbussen, som brummer mellom Åsane og Bergen sentrum, skal krussen ta sine siste knuter for denne gang.

Men det kan bli trangt om plassen. Bussholdeplassen er allerede full, for det meste av innvandrere, og snart skal de utsette seg for russens glade søndagsskolesang.

Spør bussjåfør «Går denne bussen til himmelen?» Syng deretter hele sangen «Alle, alle vil vi ha med, vil vi ha med til himmelen høyt to ganger.»

Slik lyder knuteregelen.

Etter sangen skal de forsøke å få to fremmede til å prate med hverandre. Strategien til Marianne og Martine går ut på at de skal sette seg med en fremmed hver, for så å introdusere dem for hverandre.

Buss til himmelen?

Noen minutter senere er kristenrussen fulltallig. De kommer sent inn på bussen og det er knapt noen sitteplasser igjen. Etter at krussen har fylt bussen er det heller ikke noen ståplasser igjen. Det kan bli tøft å spleise fremmede.

En kruss roper: Går denne bussen til himmelen? Bussjåføren ser ned i et skjema og later til å være uberørt av spørsmålet. Jeg forteller ham at det er russen, og spør ham om han hørte spørsmålet.

– Jeg skjønte ikke spørsmålet, svarer han.

Han vrir om tenningen, og bussen ruller av gårde til sangen: Alle, alle vil vi ha med, vil vi ha med til himmelen.

Russeknuter

1. Vær betalende medlem i ­Kristenrussen.

I lua får du et bilde av årets ­trainees i Krussen.

2. Verv én russ til Kristenrussen.

I lua får du russekortet til den du verver.

3. Vær guide i en kirke for folk som kommer inn. Hvis det ikke er noen der, finn noen .

I lua får du et kronestykke.

4. Kjøp en stor sjokoladeplate og del hele på flere personer, uten å spise en bit selv .

I lua får du en bit av sjokolade­papiret.

5. Få autografen til en valgfri krussepresident (årets!) på panna og russebuksa.

I lua får du et bilde sammen med presidenten.

6. Spør flyvertinne, konduktør, bussjåfør «Går dette flyet, toget, bussen til himmelen?» Syng deretter hele sangen «Alle, alle vil vi ha med, vil vi ha med til himmelen høyt to ganger.»

I lua får du en bit av billetten.

7. Betal for minst én parkeringsplass i én time og hold et bønnemøte med lovsang på det betalte stedet. Ha gjerne med en lekebil.

I lua får du en Wunder-baum.

8. Start hvert svar på spørsmål fra elever og lærere i én skoledag med: «Det står skrevet i tankene mine, kladdeboka, på pc-en osv.»

I lua får du en penn.

9. Les minst 5 minutter i Bibel­en hver skoledag i russetiden sammen med minst to andre. Skype kan brukes hvis nødvendig.

I lua får du et bibelvers.

10. Gå på ei samling/møte der det er ungdom og reklamer for Kristenrussen.

I lua får du en bit av baksiden av det nyeste Credobladet.

11. Gå sammen flere og gjør en valgfri flash mob:

a) Syng på bussen hele «Jesus elsker alle barna» tre ganger.

b) Alle stivner i to minutter i den bevegelsen de er i.

c) Alle legger seg ned på bakken, en reiser seg og sier «Jesus er oppstanden». Alle reiser seg og går.

I lua får du en legomann. Hvis ikke mulig en kinderegg-figur.

12. Dra på kino, og rop «Omvend deg!» hver gang noen holder på å dø. Må gjøres minst to ganger i løpet av filmen, ved to forskjellige hendelser .

I lua får du kinobilletten.

13. Ta selfie med en biskop.

I lua får du et bilde sammen med biskopen.

14. Ta med to fisk og fem brød og be høyt for det i kantina. Del ut den velsignede maten til alle i kantina.

I lua får du en saltsild.

15. Si et kristent sjekketriks (altså, opplesning fra noe valgfritt fra Høysangen som har med utseende å gjøre) til en fremmed av det motsatte kjønn eller til en lærer .

I lua får du en rød godterimunn.

16. Syng bordvers høyt før du spiser lunsj på skolen eller på restaurant. I lua får du matpapir.

17. Ligg i Gudstjenestekø fra kl. 01.00 og sitt deretter på første rad under Gudstjenesten.

I lua får du en bit av en tilfeldig brosjyre fra kirka.

18. Vær edru gjennom hele russetiden.

I lua får du en solokork.

19. Still deg i kø på butikken. Når du kommer frem til kassa for å betale, sier du høyt: «Den første skal bli den siste, og den siste skal bli den første», og bytter deretter plass med personen bakerst i køen. Gjenta dette to ganger. I lua får du kvitteringen for det du kjøpte.

20. Del ut vafler og kaffe på gata eller på skolen iført krusse t-skjorta eller genseren. Boller, muffins eller lignende fungerer også.

I lua får du et kaffefilter.

21. Få minst fem stk til å gi 100 kroner til misjonsprosjektet.

I lua får du en barnesokk.

22. Underhold folk på gata for å samle inn penger til misjonsprosjektet. Minstesum: 100 kr.

I lua får du en fargeblyant.

23. Bli båret i en gummibåt igjennom gågaten mens dere synger «Min båt er så liten.»

I lua får du en mini-lekebåt eller noe annet som er en båt.

24. Gå utkledd som en bibelsk person på skolen eller i kirka.

I lua får du en gullpenge-­sjokolade.

25. Gi en gave til en medruss, si jeg er mer velsignet enn deg for det er større velsignelse å gi enn å få. Må gis til en ikke-kruss.

I lua får du et gavebånd.

26. Prøv å gjøre vin til vann på fest, og dele ut vann etterpå.

I lua får du et Imsdal-merke.

27. Ha et bønne/lovsangs vers før man går på russekro/fest.

I lua får du et gitar-plekter.

28. Ha Bibelen, eller NT synlig på pulten og i hånda en hel skoledag.

I lua får duen liten papir-bibel som du må lage selv.

29. Få to fremmede til å starte en samtale med hverandre på ­bussen.

I lua får du en rosa godteribil.

30. Betal for noen bak deg på ­butikken eller i kantina.

I lua får dukvitteringen.

31. Som Moses, prøv å dele vannet i en fontene, i fem minutt. Du må ha stav og si: «Jeg er Moses», ofte.

I lua får du enbit av saueskinn/belte/skinnaktig.

32. Gå inn i et skap på IKEA/­møbelbutikk, hopp ut når det går noen forbi og rop: Endelig tilbake fra Narnia.

I lua får du en lekeløve.

33. Ønsk utenlandske turister velkommen i utenlandsterminalen på flyplassen. Ta gjerne med flagg, ballonger, plakater. Ser de japanske ut, ta bilde av og med dem!

I lua får du det norske flagget.

34. Gå inn på IKEA/møbelbutikk og ha bønnemøte i et utstillingsrom .

I lua får du enIKEA-blyant.

35. Vaske gangfelt med tann­børste i 5 minutter.

I lua får du en liten tannbørste.

36. Plukke opp noen fra en ­bussholdeplass og kjøre dem dit de skal, helt gratis. Snakke om Jesus på veien.

I lua får du Biler-godteri.

37. Si amen/halleluja til det ­læreren sier en hel time.

I lua får du et kritt.

38. Gi en klem til 10 personer du ikke kjenner.

I lua får du hjertegodteri.

39. Hold en medelev i hånda en hel lunsjpause.

I får du underskriften til ved­kommende på en lapp.

40. Være 24 timer maks 5 meter fra hverandre.

I lua får duBibelverset Rut 1:16.

41. Be for 5 random folk på gata.

I lua får du et bilde av Jesus.

42. Ha en lovsangsfest i gågata i 7 minutter.

I lua får du en bit av et noteark.

43. Kjøp EN reke, nøtt eller godteriting på butikken og forklar at det er til lørdagskos.(gå gjerne flere og stå i kø for å kjøpe en hver).

I lua får du en femkroning.

44. Få minst fem barn til å synge «Jesus elsker alle barna». Kan ­bestikkes med russekort .

I lua får du enbit av russekortet ditt.

45. Gå på visning og prøv bade­karet eller dusjen. Husk sømmelig badetøy .

I lua får du en bit av visningsbrosjyre.

46. Ta en selfie og legg den ut på Kristenrussen2015s Facebookside.

I lua får du Krussens logo.

Hvis man klarer alle knutene får man en olivenolje- kork i lua, og den nasjonale presidenten vasker beina til vedkommende.

For at knutene skal godkjennes må det være til stede ett av punktene under:

– En krussepresident – To medruss – Fire sivilister – To lærere/voksne .

Vitner må vite at de er vitner! (vanlige tilskuere teller ikke)

Les også
Flere russ innlagt på sykehus
Les også
En av tre butikker solgte alkohol til mindreårige
Les også
700 kristenruss inntok Kragerø
Les også
Politiet etterforsker to russevoldtekter
Les også
Russ mistenkt for voldtekt i Kongeparken