Nå angriper han NATO

Det forplikter å være verdens rikeste og mektigste nasjon.

Resultatet i republikanernes primærvalg i delstaten Wisconsin ble klart i natt etter at Dagen hadde gått i trykken. De fleste meningsmålingene tydet på at det resultatet kunne bli noe av en fartshump iDonald Trumps vei mot nominasjonen som presidentkandidat.

Men Trump leder uansett klart i antall delegater som trengs for å vinne kampen om å bli republikanernes kandidat. Mange hadde nok ventet at eiendomsmogulen skulle bli mindre konfronterende og mer samlende etter hvert som han nærmet seg nominasjonen. Men det er faktisk det motsatte som skjer. Trump kommer fortsatt med det ene skandaleutspillet etter det andre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sett fra vår side av Atlanterhavet er det imidlertid hans angrep påNATO som fremstår som det mest alvorlige. I helgen sa Trump rett ut at han er villig til å la forsvarsalliansen gå i oppløsning hvis ikke de andre medlemslandene gir større finansielle bidrag.

– Vi beskytter dem, mens de lopper USA. Enten må de betale for seg, eller så får de komme seg ut. Og hvis det betyr at NATO bryter sammen, så bryter NATO sammen, sa Trump. Han la til at han mente at NATO er «utdatert».

Donald Trump er verken den første presidentkandidat - eller president for den saks skyld - som tar til orde for at USA bør føre en mer isolasjonistisk linje. Spare penger på å la resten av verden ordne opp i sine egne problemer. USA er uansett trygt, beskyttet av to verdenshav.

Denne argumentasjonen har vært en sentral strømning i amerikansk politikk, ikke minst historisk sett. President Woodrow Wilson fikk i 1919 ikke med segKongressen på å la USA bli medlem avFolkeforbundet,FNs forgjenger. USA stod dermed passiv og på utsiden gjennom hele det dramatiske 30-tallet da skyene mørknet over Europa.

Ved krigsutbruddet trodde de fortsatt at det skulle være mulig å forbli nøytral og dermed holde USA utenfor det militære ragnaroket som ble sluppet løs over verden. Den strategien havarerte sammen med de amerikanske krigsskipene ved overraskelsesangrepet på Pearl Harbor 7. desember 1941.

Etter krigen ble denne lærdommen bestemmende for amerikansk utenrikspolitikk. Det nytter ikke å lukke øynene for det som skjer i resten av verden og tro at USA skal forbli trygt. Før eller senere vil også Amerika bli rammet. Det forplikter å være verdens rikeste og mektigste nasjon. I hele perioden etterAndre verdenskrig har USA vært villig til å ta på seg det internasjonale lederskapet. Rollen som den frie verdens forsvarer.

Og Washington DC har også betalt det som det koster. Selv om det ikke alltid har skjedd med glede og uten skrik og skrål. Donald Trumps tilnærming representerer uansett en isolasjonisme av en helt annen og langt mer alvorlig type. En svekkelse av NATO er noe av det siste både Amerika og vi andre trenger i en sikkerhetspolitisk stadig mer usikker verden.

Trump er farlig for USA. Og han er farlig for oss. Da er det bedre medHillary Clinton. Tross alt.