UT: Araberne som hater Israel må ut av landet, mener Gro Faye-Hansen Wenske. – Spredning av hatretorikk, mener forsker om Wenskes kronikk. Bildet viser opptøyer i byen Kfar Kana, nord i Israel.

– Tar til orde for etnisk rensing

Forsker på hatretorikk mener Gro Faye-Hansen Wenske oppfordrer til etnisk rensing. Men Karmel-Instituttet gir Wenske full støtte.

I sin kronikk i Dagen mandag denne uken skriver Gro Faye-Hasne Wenske blant annet: « Nei, den eneste løsningen er å kaste ut alle palestina-arabere som hater Israel, hele familier der de har barn som daglig driver med stein og brannbombe-kasting mot jøder. De må vekk! (...) Ja, jeg er nå overbevist om at Bibelen og min far hadde rett: Araberne må ut av Israel!»

Førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Anne Birgitta Nilsen, har forsket på hatretorikk. For noen uker siden kom hun ut med boken «Hatprat» på Cappelen Damm, hvor hun blant annet analyserer språklige virkemidler innefor netthat og hatretorikk. Hun mener Faye-Hansen Wenske går lagt utover hatretorikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg kan vanskelig lese dette på noen annen måte enn at kronikkforfatteren tar til orde for etnisk rensning som nettopp handler om å fjerne folk fra sitt hjemsted eller opprinnelsesland, skriver hun i en epost til Dagen, etter å ha fått lest kronikken.

– Forslaget hennes er dessuten i strid med Genevekonvensjonen fra 1949 som sier at en okkupasjonsmakt ikke har lov til å deportere folk. Å ta til orde for noe slikt sorterer helt klart under hatretorikk.

Les Faye-Hansen Wenskes kronikk: «De ugudelige skal bli utryddet av landet»

Ikke alle

Gro Faye-Hansen Wenske er leder for Stiftelsen for Bibel og Israel. Hennes far Per Faye-Hansen grunnla i sin tid Karmel-Instituttet, men etter hans død kom det til et brudd mellom grunnleggerens etterkommere og andre aktører i organisasjonen.

Faye-Hansen Wenske sier til Dagen at hun ikke mener alle arabere skal kastes ut av Israel.

– Det jeg mener, og det jeg tror Bibelen sier, er at alle de som åpent sier de vil drepe jødene skal kastes ut av landet. Etter Bibelens lov har ikke de rett til å bo her, sier hun på telefon fra Haifa i Israel.

Hun sier det er mange arabere som er glade for å bo i Israel.

– Oppfordrer du til rasisme?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg skjønner ikke hvordan det kan kalles rasisme. Dette gjelder de som hater Israel, de som kjører ned folk på bussholdeplasser, de som er ødelagt av hat. Det er ikke rasisme.

– Oppfordrer du til etnisk rensing?

– Nei, nei, nei. Overhode ikke.

Moderasjon

– Hva er utfordringen i Israel akkurat nå, i forholdet mellom folkeslagene?

– Israels regjering er veldig moderat. De gjør alt de kan for å si at det er løse rykter at de vil ødelegge al-aqsa moskeen i Jerusalem. Det de anbefaler president Obama og utenriksminister Kerry er at de hører på det palestinske ledere sier på arabisk. President Abbas oppfordrer palestinerne til å drepe alle jøder, sier hun.

Hun sier at Bibelen ikke er en oppslagsbok i politikk.

– Men Gud har sine løfter til Abraham, Isak og Jakobs etterkommere. Israel skal være en jødisk stat.

Støtter

Karmel-Instituttet ledes i dag av John Skåland. Han støtter Wenske.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Karmel stiller seg 100 prosent bak det som fremkommer i kronikken til Wenske. Det er på ingen måte rasistisk, men en beskrivelse av Bibelens syn på den aktuelle situasjonen, skriver han til Dagen.

Han mener araberne har et valg.

– Det er ikke snakk om å deportere 3-4 millioner mennsker, men å gi den et valg om å bli velsignet sammen med Israel – alternativt må de forlate landet dersom de ønsker å motarbeide staten Israel med vold og terror.

– Er dette godt kristent sinnelag overfor sin neste, Skåland?

– Det er godt kristent sinnelag å holde frem Bibelens ord, også når dette kan smerte noen. Jesus selv kalte noen for «ormeyngel» – og man skal vel ikke beskylde Mesteren selv for ikke å ha det rette sinnelag.

Ikke vår linje

Dag Øyvind Juliussen i Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem (ICEJ) forklarer at deres kall som organisasjon er å bringe trøst og omsorg til Israel, fra det globale kristenfolk. Han peker på at de driver utsrtakt sosialt arbeid, hvor 80 prosent går til jøder, 20 prosent går til arabere, drusere, kristne og andre. Dette gjenspeiler sammensetningen av befolkningen.

– Det er posisjonen vi har hatt i Israel i tiår.

– Men hvordan tenker ICEJ om det Faye-Hansen Wenske sier?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er ikke noe vi står for. Det kan man se ut fra det arbeidet vi gjør. Her ser vi ulikt på ting.

Juliussen vil samtidig gi Faye-Hansen og Wenske honnør for det arbeidet de har gjort for å opplyse det norske folk om Israel.

– Hvis du ser litt internasjonalt og bredt. Hvor vanlig er tankegodset til Faye-Hansen Wenske?

– Jeg kan ikke huske sist jeg møtte på tydelige standpunkter om fordrivelse av arabiske innbyggere fra Israel. Jeg kan ikke huske når jeg sist hørte det.

Terror

Juliussen peker på at Israel har store utfordringer i hvordan de skal forholde seg til egne innbyggere som driver med terror.

– Hvordan forholde seg til egne innbyggere som vil utrydde staten og drive terror? Det er veldig vanskelig for Israel. Vi ser jo nå at vestlige land bomber i Syria og Irak, for å beskytte seg selv. Israel må gjøre det samme på eget territorium, et meget lite territorium.

Israel er en demokratisk oase i hele Midtøsten og Nord-Afrika. De gir sine innbyggere et demokrati ingen andre statsborgere i Midtøsten opplever.

Slekter

I sin kronikk begynner Faye-Hansen Wenske med å sitere sin far, som har vært død i 20 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Min far ble ofte beskyldt for å være for radikal. For over 30 år siden sa han at araberne må ut av Israel. De vil ikke slutte med å drepe jøder før de ser sitt eget blod flyte. Disse uttalelser synes harde og uforsonlige, men ettersom årene går tror jeg virkelig han hadde rett. Rett også fordi han begrunnet sine påstander på Bibelens ord».

Hun går deretter gjennom en rekke bibelsteder, hvor løftene til det jødiske folk slås fast. Hun er skeptisk til sameksistensen mellom folk, og henviser blant annet til en terroraksjon i Haifa. To restauranter som lå side om side - den ene drevet av en araber, den andre av en jøde - ble sprengt i lufta.

«Det synes ikke for meg som om Gud er enig i denne sameksistensen. Moses får et spesielt oppdrag fra Herren som han skal si til Israels barn. «Når dere drar over Jordan inn i Kana`ans land, da skal dere drive alle landets innbyggere bort foran dere og tilintetgjøre alle deres steiner med tilhogde bilder»», siterer hun fra 4. Mosebok.

Hun mener også at jødene selv er under straff.

«Selv om forholdene er helt annerledes i dag, tror jeg likevel at arabernes terror i dag nettopp er et resultat av jødenes unnfallenhet. Herren straffer jødenes ulydighet ved at han lar araberne bli en plage for dem. De frykter verden og dens politiske ledere mer enn de frykter sin Gud», skriver hun i kronikken.

Hun avslutter altså med å gi sin far rett.

« Araberne må ut av Israel! De har 22 arabiske land å flytte til der de snakker arabisk, har arabisk kultur og religion. La dem bo der!»

Les også:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gro Faye-Hansen Wenskes kronikk: «De ugudelige skal bli utryddet av landet»

Dagens lederartikkel: Skremmende holdninger

Per Haakonsen: «Det er enten de eller oss»

Faye-Hansen

Gro Faye-Hansen Wenske er datter av Per Faye-Hansen.

Han ble æret i Yad Vashem for sin innsats i Norge under krigen, for å få jøder over grensen til Sverige.

Etablerte sjømannskirken i Ashdod i 1969.

Startet Karmel-Instituttet.

Les også
«De ugudelige skal bli utryddet av landet»
Les også
Skremmende holdninger
Les også
Tre amerikanere og brite drept i synagoge-angrep
Les også
Israel vil la folk bære våpen i selvforsvar
Les også
– Flytt fra Israel til Gaza eller Ramallah
Les også
Vil velsigne Israel med nettbutikk
Les også
Her er Haakonsens foredrag