KRINGKASTINGSRÅDET: Fra venstre: Erlend Grimstad, Steinar Pedersen, May-Helen Molvær Grimstad, Frank Rossavik, Afshan Rafiq, Sigvald Oppebøen Hansen, Per Edgar Kokkvold (leder), Marvin Wiseth, Hannah Wozene Kvam (varamedlem), Finn Egil Holm, Line Gaare Paulsen(varamedlem), Kjersti Thorbjørnsrud (nestleder), Elin Ørjasæter og Thor Gjermund Eriksen (kringkastingssjef). Foto: Anne Liv Ekroll, NRK

Tar opp Fader Vår og mulla Krekar

Radioandakter på NRK uten Fader vår og det mye omtalte TV-intervjuet med mulla Krekar er blant temaene som Kringkastingsrådet tar opp i dag. Se direktesendingen her.

Møtet i Kringkastingsrådet 5. mars er avsluttet.

Les også:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

---------------------------

Dagen har skrevet mye om morgandaktene i NRK på nyåret. Stadig flere har radioen på P1 når morgenandakten sendes. I fjor var det i snitt 364.000 lyttere til programposten, en økning på 30.000 sammenlignet med året før.

Men da redaksjonssjef Njord Røv i NRK Livssyn sa at er åpen for å slippe til forskjellige livssyn i morgenandakten, kokte debatten nesten over i våre spalter.

Dette er ett av teamene som Kringkastingsrådet i dag skal snakke om. Du kan følge møtet direkte her i hele dag (se dagsplanen til høyre på siden).

Mulla Krekar

NRKs 13 minutter lange intervju med mulla Krekar har også fått massiv omtale den siste uken. Flere har reist spørsmål om både prioritering, lengde og intervjuets form.

Dagens sjefredaktør Vebjørn Selbekk skrev i en lederartikkel at Mulla Krekar-intervjuet er et journalistisk skup.

Dagen etter at intevjuet ble vist i Dagsrevyen, ble Krekar pågrepet av politiet i Oslo, siktet for nye trusler og varetektsfengslet.

* Sterke meninger: Se hvilke saker som engasjerer - delta i debatten!

Artikkelen fortsetter under annonsen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Kringkastingsrådets møte 5. mars 2015

Kringkastingsrådet er et rådgivende, offentlig oppnevnt organ som følger NRK tett og uttaler seg om det tilbud som tilbys publikum.

Rådet er publikums forlengede arm. Er du misfornøyd med noe NRK tilbyr, kan du klage til rådet.

Kringkastingsrådet består av 14 medlemmer, dels oppnevnt av Stortinget, dels av regjeringen.

---------

Kl 09.00: Åpning og gjennomgang av dagorden.

v/rådets leder Per Edgar Kokkvold.

Kort presentasjon av Samisk Programråd som følger rådsmøtet fra sidelinjen.

Kl 09.15: Folkets dom over NRK i 2014

Den store, årlige profilundersøkelsen utført av TNS Gallup på oppdrag av NRK, viseri hvor stor grad publikum er fornøyd med NRKs tilbud på alle plattformer.

Undersøkelsen er også en syretest på om NRK har oppfylt sitt samfunnsoppdrag.

v/medieforsker i NRK, Håkon Lund Sørensen.

kl 09.45: Klagebehandling

Kringkastingsrådet har fått inn ca. 250 klagebrev siden forrige møte. Langt de fleste klagebrevene - og støtteerklæringene – har kommet på naturprogrammet «Ulvene kommer.» Rådet har besluttet å drøfte dette programmet.

Til drøfting: Ut i naturen-programmet «Ulvene kommer».

Tirsdag 10. februar sendte NRK et timelangt program om ulvene i Østmarka utenfor Oslo. Ut i Naturen-redaksjonen stakk hånda inn i et rovdyrpolitisk vepsebol!

Kringkastingsrådet har fått drøyt 130 klagebrev som alle hevder at programmet var en ensidig, ukritisk og rosenrød beretning om ulven. Samme uke mottok rådet rundt 50 brev som ga det samme programmet svært rosende omtale.

Innledninger v/ generalsekretær i Norsk Bonde- og Småbrukarlag Olaf Godli, seniorforsker og ulveekspert Ketil Skogen ved NINA og leder for Naturredaksjonen i NRK, Terje Dale.

Kl 11.00: Behandlingen av andre klagebrev

Kl 12.00: Lunsjpause

Kl 13.00: Klagebehandling fortsetter, først med Dagsrevyens intervju med Mulla Krekar 25/2.

NRK gir ikke politiet råmateriale fra Krekar-intervjuet Det er helt uaktuelt for NRK å gi politiet tilgang til de upubliserte delene av Dagsrevy-intervjuet som førte til ny fengsling av mulla Krekar.

Nyhetsdirektør Kalbakk: – Krekar er ingen vanlig person på Tøyen NRK var ute etter å få fram Mulla Krekars holdninger. Derfor valgte Anders Magnus å stille åpne spørsmål i det omstridte Dagsrevy-intervjuet søm førte til ny pågripelse av Krekar, påpeker NRKs nyhetsdirektør.

Kl 13.45: Livssynsformidling i et flerkulturelt Norge.

Midt i februar sendte NRK morgenandakten en hel uke uten Fader Vår og velsignelse.

Reaksjonene var mange og sterke til både NRKs Publikumsservice i Mo i Rana, Kringkastingsrådet og til NRKs livssynsavdeling. Hvordan skal NRK speile mangfoldet innenfor livssynsområdet i et land der antall innvandrere med flerkulturell bakgrunnutgjør en stadig større andel av befolkningen?

Innledning v/regionredaktør Sigrid Gjellan i NRK Trøndelag.

Slik gikk det i rådsmøtet: NRK angrer på at de droppet andaktsbønn Lederen for livssynsavdelingen i NRK vil i fremtiden ikke kutte ut velsignelse fra andakten. Elin Ørjasæter mener NRK må passe seg for ikke å tape den kristne kulturarven av syne.

Kl 14.45: Informasjon fra NRKs ledelse.

Kl 15.00: Møteslutt

Les også
– Krekar er ingen vanlig person på Tøyen
Les også
Åpen for å slippe til forskjellige livssyn i NRKs morgenandakt
Les også
Krekars sanne ansikt
Les også
Uenige om islamsk andaktRadioandakt
Les også
Vakker fortelling, men ingen andakt
Les også
En andakt som ikke er en andakt