KNESSET: Både regjeringspartiene og opposisjonen er avhengige av at alle deres representanter møter opp til avstemminger i det israelske parlamentet mandag. Sionist­unionens representanter har påbud om å møte opp.

Skjør regjering kan bli utvidet med nye ministre

Før Israels nye regjering presenteres ­onsdag, vil statsminister Benjamin Netanyahu be Knesset omgjøre en lov som begrenser antall ­ministre til 18.

For Israels statsminister har arbeidet med å få på plass en ny regjering vært en øvelse i å komme flest mulig i møte. Sterke krefter både i eget parti og samarbeidspartiene har kommet med motstridende krav om poster og politikk – krav som det er umulig å forene.

En som åpenbart ikke var fornøyd med tilbudet var utenriksminister Avigdor Lieberman, som trakk partiet Yisrael Beiteinu fra regjeringsforhandlingene. Dermed står regjeringspartiene igjen med 61 av 120 representanter i Knesset –et syltynt flertall.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Som en understrekning av hvor skjør regjeringen er, ønsker nå Netanyahu at Knesset skal oppheve en lov som begrenser antall regjeringsmedlemmer til 18. Flest mulig fraksjoner i koalisjonen skal bli representert. Avstemningen skal etter planen skje mandag –bare to dager før den nye regjeringen presenteres.

Likud-murring

Det har ifølge israelske medier vært murring innad i Likud over at Likud-avhopperne Naftali Bennett og Moshe Kahlon har fått en rekke krav innfridd for sine nye partier i forhandlingene.

Mange av Netanyahus allierte venter ennå på signaler om de blir belønnet med posisjoner for sin trofasthet, eller ei, for Netanyahu holder kortene tett til brystet. En anonymisert Likud-politiker sier til avisen Haaretz at Netanyahu er redd skuffede partifeller vil la være å dukke opp under avstemningen mandag.

– Under avstemningen for å utvide regjeringen, må Netanyahu ha alle koalisjonens 61 Knesset-medlemmer på plass. Hvis ikke vil det ikke være mulig å forandre den eksisterende loven. I denne situasjonen kan et hvert skuffet parlamentsmedlem, som forlater salen for å gå på do, forpurre regjeringens planer, sier den ledende Likud-politikeren.

Vil velte regjeringen

I mellomtiden planlegger Sionistunionen (Arbeiderpartiet og Hatnuah) å utnytte kolalisjonens skjørhet. Foreløpig gjøres det ingen anstrengelser for å bli med i regjeringen – en søker heller å få veltet regjeringen raskest mulig.

Det er gått ut en befaling om at alle Sionistunionens parlamentsmedlemmer må delta under alle avstemninger den nærmeste tiden. I tillegg oppfordres andre opposisjonspolitikere om å gjøre det samme. Håpet er at noen få fraværende koalisjonspolitikere skal være nok til at opposisjonens 59 politikere vil kunne stemme ned forslag fra regjeringen.

– Jeg vil ikke gå inn i denne regjeringen. Den er dårlig og farlig for Israel, erklærte Arbeiderpartiets Isaac Herzog til israelske medier torsdag kveld.

Han fikk straks støtte fra Sionistunionens fraksjonsleder, Eitan Cabel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Mandag begynner krigen for å velte Bibi, sa han ifølge Haaretz.

Økonomiske kostnader

Å holde koalisjonen samlet vil ikke bare koste politisk. I forhandlingene har både religiøse og sekulære partier kommet med politiske krav som koster.

Ifølge The Jerusalem Post må Netanyahu, eller skattebetalerne, ut med 18 milliarder kroner for å holde koalisjonen samlet.

Israel-korrespondenten

TIPS OSS om saker / temaer du vil at vi i Dagen skal skrive om: redaksjonen@dagen.no

-----

Dagen er eneste norske mediehus med en egen, fast korrespondent bosatt i Israel.

Kenneth Fjell Rasmussen startet i jobben i april 2015.

Innspill, spørsmål og tilbakemeldinger om Israel: kenneth@dagen.no

-----

Nå må du være abonnent for å kunne lese alt innhold på Dagen.no

*** Prøv Dagen i 1 måned for bare 1 krone.

* Følg gjerne Dagen på Facebook

UKENTLIG NYHETSBREV: Få noen av de viktigste nyhetssakene og debattene rett i epostkassen. Meld deg på her!

Les også
Inntil 1.500 viste solidaritet med jøder og Israel
Les også
Camerons sterke bånd til Israel
Les også
Israels utenriksminister går av
Les også
Netanyahu kan bli tvunget til å godta «Palestina-skatt»Samarbeidspartiene
Les også
– Det etiopisk-jødiske samfunnet nær opprørEtiopiske jøder
Les også
Netanyahu maner til felles front mot rasisme