Abu Bakr al-Baghdadi, lederen for den ekstremistiske opprørsgruppa ISIL, nå kalt IS, forventer at verdens muslimer skal sverge troskap til ham og hans «islamske stat». Foto: NTB scanpix/Reuters

Selvutnevnt kalif ber alle muslimer adlyde ham

Abu Bakr al-Baghdadi, selvutnevnt overhode for «Den islamske stat», gir alle verdens muslimer ordre om å adlyde ham i en video publisert lørdag.

Den hittil så anonyme ISIL-lederen kom angivelig med befalingen i en preken i den største moskeen i den opprørskontrollerte byen Mosul nord i Irak fredag.

Opptrinnet ble filmet og publiserte i form av en 21 minutter lang video på sosiale medier lørdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Gud har gitt våre brødre, mujahedin, seier etter årevis med tålmodighet og hellig krig, og gjort dem i stand til å oppnå sine mål, sier mannen på filmen i Al-Nur-moskeen i sentrum av Mosul.

Ikke verifisert

Det er den første videoen som er offentliggjort siden Baghdadi utnevnte seg selv til kalif sist uke, men opptakets ekthet kan ikke bekreftes fra uavhengig hold.

Baghdadi erklærte 29. juni at hans militante sunnimuslimske opprørsgruppe Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) hadde opprettet et kalifat i Syria og Irak. Samtidig fjernet opprørsgruppa «Irak og Levanten» fra navnet sitt.

Tidligere har ett eneste, kornete fotografi av Baghdadi blitt offentliggjort, og det er derfor vanskelig å fastslå om det faktisk er den fryktede opprørslederen som snakker i videoen som skal ha blitt tatt opp fredag.

«Kalif Ibrahim»

I opptaket blir mannen, ikledd en lang, svart kappe og en svart turban, presentert som «kalif Ibrahim, emir i den trofaste islamske stat».

– Jeg ble utnevnt til å lede dere, men jeg er ikke den beste eller bedre enn dere, så dersom dere ser meg som den rette, hjelp meg, og hvis dere ser at jeg tar feil, gi meg råd og irettesett meg, sier Baghdadi ifølge opptaket.

I et lydopptak som ble publisert tidligere denne uken manet Baghdadi muslimer verden over til å ta til våpen og migrere til «kalifatet».

Leder siden 2010

Videoen er Baghdadis første offentlige opptredenen noensinne, ifølge Aymenn al-Tamimi, som er ekspert på islamistiske bevegelser. Mannen kan imidlertid ha opptrådt i en video i 2008 under et annet navn, påpeker Tamimi overfor nyhetsbyrået AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Baghdadi ble antakelig født i den irakiske byen Samarra i 1971. Han sluttet seg til opprøret som fulgte den amerikanske invasjonen av hjemlandet i 2003.

Baghdadi tok over ledelsen i ISIL, som da het Den islamske staten i Irak og i sin tid var alliert med Al-Qaida, i 2010.

ISIL

Siden april har ISIL (Den islamske staten i Irak og Levanten) gjennomført en offensiv i den syriske Deir Ezzin-provinsen som grenser mot den irakiske Nineveh-provinsen, der Mosul ligger.

Gruppens mål er å opprette et islamistisk rike i Irak og i Levanten, som er en eldre betegnelse for områdene som i dag utgjør Syria, Libanon, Jordan og Israel

I juni 2014 gjorde ISIL betydelige erobringer også på irakisk territorium.

ISIL ble etablert etter den USA-ledede invasjonen i Irak i 2003.

ISIL var tidligere en del av terrornettverket al-Qaida, men al-Qaida har tatt avstand fra gruppen. 25. juni 2014 ble det kjent at den syriske fløyen av al-Qaida slår seg sammen med ISIL. Dermed får ISIL kontroll over begge sider av grensen mellom de to landene, ved Albu Kamal i Syria og Al-Qaim i Irak.

Les også
Radikal islam uroer Europas yngste statKosovo
Les også
– Økt frykt for ekstremisme i muslimske land
Les også
Starter bibelgruppe for konvertitter