Refser sine egne

Daglig leder Trond Eriksen
 i Evangeliesenteret mener pinsebevegelsen er inne i en dreining vekk fra avholdsbevegelsen.

Inne i teltet vedEvangeliesenterets sommerstevne er avholdssaken et ikke-tema. Det er ikke noe talerne bruker tid på. Det er opplest og vedtatt at organisasjonen som arbeider for å hjelpe og rehabilitere rusmisbrukere også skal ha avholdssak som fanesak.

Men i resten av den pinsekarismatiske familien er situasjonen annerledes, mener daglig lederTrond Eriksen.

– Nå sitter jeg i lederrådet ipinsebevegelsen. Ut fra hva jeg forstår når jeg snakker med ledere så er bekymringen ganske stor for at de som er midt i livet og særlig nedover ikke har det så klart for seg.

En dreining

Eriksen mener at hovedsynet i pinsebevegelsen og særlig blant de eldre fortsatt er konservativt, i utgangspunktet.

– Jeg tror det samlet sett er en konservativ tenking rundt det med alkohol i utgangspunktet. Nå er det å pirke borti folks privatliv ikke så lett, og avhold er et standpunkt man ikke kan ta for andre.

– Men du ser en dreining i det pinsekarismatiske landskapet?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det man får høre fra pastorer og ledere og andre er at det er en dreining, fra at pinsebevegelsen klart var en bevegelse hvor avhold stod sterkt, helt tilbake til Barrats dager. Hvorvidt dette vil vise seg å være brukbart eller ikke, får vi se.

Eriksen sier at det ikke er greit for mennesker som har vært på rehabilitering vedEvangeliesenteret kommer inn i en menighet og møter en slik kultur.

Vegrer seg

Eriksen mener at det å snakke om alkohol har blitt noe man nesten vegrer seg for å ta opp.

– Jeg tror det blir for lite snakket om at alkohol er et rusmiddel og at rusmidler ikke er ufarlige. Jeg mener man har tapt i forhold til historien og at her er det noe å gjenvinne. Det er det vi prøver, å gjenvinne den kulturen.

– Hvordan kan man gjøre det?

– Man må våge å si noe om det. Hvis ikke ledere og pastorer våger å ta standpunkt fordi man er redd for å tråkke på noen kommer ikke budskapet frem. Dette er verken trendy eller populært.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Har dette vært tema i pinse­bevegelsens lederråd?

– Det blir til at det er enkeltpersoner og enkeltmennesker som våger å si noe om det. Jeg mener det kunne hatt noe for seg å tatt dette opp som et tema. For hvis man aldri har det som tema vil det i hvert fall ikke skje noe.

Vin til vann

Han får støtte fra Stian Ludvigsen fra Evangeliesenterets kontaktsenter i Oslo. Ludvigsen er selv tidligere rusmisbruker.

– Det blir like fremmed for meg å ta en sprøyte i godt kristent lag som å drikke et glass vin. Hvis Jesus hadde vært her nede på jorda hadde han gjort vin til vann, det er jeg sikker på.