Overrabbiner Michael Melchior etter markeringen Fredens ring der muslimer slo ring rundt synagogen til Det Mosaiske Trossamfund i Oslo lørdag kveld. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Rabbiner vil vaksinere ungdom mot antisemittisme

Antisemittisme må inn i læreplanen i norsk skole, mener overrabbiner Michael Melchior ved den jødiske synagogen i Oslo.

Temaet er i dag svært begrenset behandlet i lærebøkene, ifølge en ny kartlegging fra Institutt for samfunnsforskning (ISF).

Kartleggingen viser dessuten at Midtøsten-konflikten fører til at lærere vegrer seg for å snakke om antisemittisme. Lærere forteller til forskerne at det kan være vanskelig å undervise om historiske overgrep mot jøder på en skole som har mange muslimske elever.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Antisemittisme er ikke nevnt i kompetansemålene i dagens læreplaner i grunnskolen. Melchior mener det er på tide å gjøre noe med det.

– På samme måte som at ungdom får vaksinasjon mot ulike sykdommer, burde man også få vaksinasjoner mot antisemittisme og hat mot andre, og lære om hva hatet har ført til. Det kommer nok ikke til å få forhindret terroren, men det kan få isolert terroristene, sier Melchior til Vårt Land.

Oslo-ordfører Fabian Stang (H) mener det kan være fornuftig å inkludere antisemittisme i læreplanen.

– Skolen jobber hver eneste dag med at alle har rett til å bli behandlet som enkeltindivider uavhengig av religion, etnisitet eller annet. Men det kan nok være fornuftig at vi tar inn antisemittisme i læreplanen når vi ser hvordan den har fått grobunn, sier Stang.

Les også
Har ikkje islam med islam å gjera?
Les også
Krever at Hamas anerkjenner IsraelGaza-oppbygging
Les også
Full forvirring om PST og synagogenPST og synagogen
Les også
Fredsring vekker internasjonal oppsikt
Les også
Mellomkirkelig råd og Israel/Palestina