SUDAN: Statsminister Abdalla Hamdok skal gjeninnsettes i Sudan. Foto: Marwan Ali / AP / NTB

Politisk avtale i Sudan – statsministeren gjeninnsettes

En knapp måned etter militærkuppet i Sudan skal statsminister Abdalla Hamdok gjeninnsettes og politiske fanger løslates, opplyser meglere.

En rekke tjenestemenn, både sivile og militære, har bekreftet avtalen. Den innebærer også at politikere som ble pågrepet under kuppet 25. oktober, skal settes fri.

Hamdok skal ifølge kildene lede en «uavhengig, teknokratisk» regjering. FN, USA og andre aktører skal ha spilt en sentral rolle i å få avtalen på plass.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Avtalen skal offisielt kunngjøres senere søndag etter at det nye overgangsrådet har hatt sitt første møte.

– En politisk avtale er inngått mellom general Burhan, Abdalla Hamdok, politiske krefter og sivile organisasjoner slik at Hamdok kan vende tilbake til sin stilling, og slik at politiske fanger blir løslatt, sier den sudanske megleren Fadlallah Burma søndag morgen.

Blodige protester

Avtalen ble kjent få timer før det var duket for nye demonstrasjoner mot militærkuppet, og få dager etter at ytterligere 16 demonstranter ble drept av landets sikkerhetsstyrker.

Under kuppet ble hjemmet til Hamdok stormet, hvorpå statsministeren ble satt i husarrest. En rekke andre sivile ledere ble kastet i fengsel, mens landets øverste general kunngjorde at både regjeringen og overgangsrådet var oppløst.

Overgangsrådet ble etablert etter at landets autoritære leder Omar al-Bashir ble tvunget til å gå av etter langvarige protester i 2019. Rådet besto av både militære og sivile ledere og skulle lede landet fram til demokratiske valg i 2023.

Kraftig fordømmelse

Den militære overtakelsen førte til bred internasjonal fordømmelse, og et hovedkrav var at Hamdok skulle gjeninnsettes. Han er utdannet økonom i Storbritannia og har tidligere jobbet for både FN og flere afrikanske organisasjoner.

Protestene startet straks etter militærkuppet, og de har fortsatt til tross for at demonstrantene ble møtt med tåregass, vannkanoner og skarp ammunisjon.

IKKE GITT OPP: Demonstrantene i Sudan har ikke gitt opp til tross for at de er blitt møtt med brutal vold. Foto: Marwan Ali / AP / NTB

Minst 40 personer er drept, ifølge helsepersonell. Onsdag var den blodigste dagen så langt. 16 personer mistet livet. Lørdag lovet myndighetene at drapene skulle etterforskes.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ikke kupp

Landets øverste general Abdel Fattah al-Burhan har helt siden den militære overtakelsen insistert på at det ikke var snakk om et kupp. I stedet har han hevdet at han ønsket å bidra til et bedre overgangsstyre etter mye intern konflikt mellom sivile og militære ledere.

Tidligere i november kunngjorde han at et nytt overgangsråd med seg selv om leder.

Burhan ledet også det opprinnelige overgangsrådet, men meningen var at han skulle byttes ut med en sivil leder omtrent da kuppet skjedde.