10. juni skal Israels folkevalgte stemme fram landets neste president. Tidligere leder for nasjonalforsamlingen Knesset, Reuven Rivlin, ligger foreløpig best an. Statsminister Benjamin Netanyahu (bildet) støtter Rivlins kandidatur, men bare fordi han misliker de andre kandidatene enda mer, ifølge Jerusalem Post. Foto: REUTERS/NTB scanpix

Pikant presidentvalg i Israel

Seks kandidater – en hauk, en due, to sentrumspolitikere, en dommer og en vitenskapsmann – kjemper om å bli Israels neste president. Valget er blitt et pikant drama fullt av uventede ingredienser.

10. juni skal Israels folkevalgte stemme fram landets neste president. Når sittende president Shimon Peres flytter ut av presidentkontoret i juli, bare dager før sin 91-årsdag, vil en æra i israelsk politikk være over.

Peres er den siste politikeren fra generasjonen som grunnla Israel i 1948, og uansett hvem som tar over, vil vedkommende få problemer med å fylle skoene etter fredsprisvinneren, som av mange fortsatt blir regnet blant Israels viktigste forkjemper for fred.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De siste årene har han også i stor grad fungert som en slags internasjonal talsmann for Israel, ettersom landets utenriksminister, den ultranasjonalistiske Avigdor Lieberman, er blitt heller kjølig mottatt i mange land, skriver nyhetsbyrået DPA.

Hauk leder

Den som foreløpig leder an i kappløpet om å bli president, er tidligere leder for nasjonalforsamlingen Knesset, Reuven Rivlin, som regnes blant haukene i statsminister Benjamin Netanyahus Likud-parti.

Rivlin stilte også som kandidat i presidentvalget i 2007, men tapte da for Peres.

Denne gangen får han imidlertid støtte fra Netanyahu, som noe motvillig har stilt seg bak sin gamle erkefiende innen partiet. Men det er bare fordi han misliker de andre kandidatene enda mer, ifølge Jerusalem Post.

Men Rivlin er langt fra garantert noen seier.

For det første er avstemmingen hemmelig, og for det andre er flere av kandidatene partiuavhengige. Det betyr at de 120 folkevalgte i Knesset kan stemme på tvers av de tradisjonelle partilinjene.

Vil ramme Netanyahu

I tillegg har de ultraortodokse partiene signalisert at de ikke vil støtte Rivlin i den hensikt å ramme Netanyahu fordi han ikke tok dem med i regjering, skriver Jerusalem Post.

Rivlin kjemper mot fem andre kandidater, noe som er ny rekord i israelsk politikk. For første gang stiller også to kvinner til valg. Ingen av kandidatene er ventet å få flertall i første runde.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det store spørsmålet er hvem som kommer seg til andre runde, sier analytikeren Tal Schneider, som står bak den politiske bloggen Plog.

– Resultatet kan komme som en overraskelse, sier han.

Motstand

En av dem som puster Rivlin i nakken, er Benjamin Ben-Eliezer, en tidligere minister fra Arbeiderpartiet. 74 år gamle Ben-Eliezer er opprinnelig fra Irak, snakker flytende arabisk og har tette bånd til Israels arabiske partnere, deriblant Egypts tidligere president Hosni Mubarak.

De to politikerne Meir Sheetrit og Dalia Itzik fra sentrumspartiene Hatnuah og Kadima kan også by på uventet motstand.

I tillegg kommer de partiløse kandidatene – Dan Shechtman, som er professor og nobelprisvinner i kjemi, og tidligere høyesterettsdommer Dalia Dorner. Med sine 80 år er hun den eldste blant kandidatene, der gjennomsnittsalderen for øvrig er 71,8 år.

Drama

Presidentvalget er blitt et uventet drama i Israel, og Netanyahu er blitt beskyldt for å ha forsøkt å manipulere valget ved å prøve å få det utsatt. Ifølge den britiske avisa The Telegraph prøvde han også i siste liten å få holocaust-vitnet Elie Wiesel til å stille som kandidat, trass i at Wiesel er amerikansk statsborger.

Rivlin er kjent for å sette godt styresett og korrekte prosedyrer over partipolitikk og personlige forhold, noe som flere ganger har ført ham i tottene på Netanyahu.

Ifølge Jerusalem Post framstår Netanyahu som temmelig mislykket fordi han nå må støtte Rivlin likevel. Han blir sammenlignet med en forbruker som betaler full pris for ting på salg og deretter forlater butikken uten varene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Paven, Peres og Abbas ber om fred
Les også
Israel svarer Hamas med mer bygging
Les også
Uventet mange jøder støtter annektering"Meningsmåling Vestbredden