JØDISK MILJØ: Pave Frans møter det lille jødiske miljøet i Slovakias hovedstad Bratislava. Foto: Gregorio Borgia / AP / NTB

Paven møtte jøder i Slovakia

Pave Frans uttrykte skam over holocaust da han mandag møtte slovakiske jøder i Bratislava.

Den 84 år gamle paven som er på sin første utenlandstur siden en tarmoperasjon i juli, holdt talen i skyggen av et holocaust-minnesmerke i et tidligere jødisk nabolag i Slovakias hovedstad.

– Her, på dette stedet, ble Guds navn vanæret, sa han på stedet der en jødisk synagoge på Rybne-plassen ble revet i kommunisttiden.

Slovakia ble under krigen styrt av et pronazistisk styre under den katolske presten Jozef Tiso, som signerte antijødiske lover og tillot deporteringen av jøder til utryddelsesleirene.

Tre dager før pavens besøk beklaget den slovakiske regjeringen for første gang Tisos handlinger. Helt til det siste har noen slovaker sett på ham som en uavhengighetshelt.

Paven kom til Slovakia etter et kort besøk i Ungarn, der han ba folk åpne armene for flyktninger, i strid med holdningene til statsminister Viktor Orbán, og være på vakt mot antisemittisme.

Han blir i Slovakia i fire dager. Tirsdag reiser han til de fattige østlige delene av landet, der han skal treffe representanter for romsamfunnet, som lider under diskriminering i Slovakia.