Palestinere må betale 1,7 milliarder til amerikanske terrorofre

Palestinske myndigheter er dømt til å betale 218 millioner dollar i erstatning til amerikanere som ble ofre for angrep i Israel mellom 2002 og 2004.

Juryen i New York kom fram til at Den palestinske selvstyremyndigheten (PA) og Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO) er skyldige i 25 ulike punkter og dømte dem til å betale skadeerstatning.

I alt elleve familier har gått til sivilt søksmål mot PA og PLO gjennom det amerikanske rettssystemet. Saken omhandler seks angrep i perioden mellom 2002 og 2004 som kostet 33 mennesker livet og såret over 390 andre.

Både ofre og deres familier, som alle ble berørt av angrepene, har i lang tid kjempet for å holde PA og PLO ansvarlige for det som skjedde for over ti år siden. Angrepene ble utført av medlemmer av Hamas og al-Aqsa-martyrenes brigader. Fra palestinsk hold sies det at angrepene ble utført av personer som handlet på egen hånd, og at myndighetene ikke kan få ansvaret for det.

Erstatningskravet var på mer enn 350 millioner dollar, 2,6 milliarder norske kroner, men ofrene ble tilkjent 218 millioner dollar – nærmere 1,7 milliarder kroner.

PLO og PA har allerede bekreftet at de anker dommen. Selv om PLO og PA til slutt skulle tape en eventuell høyesterettssak i USA, blir det trolig vanskelig for amerikanerne å få pengene de er blitt tilkjent, skriver Reuters.

Les også
Rabbiner vil vaksinere ungdom mot antisemittisme
Les også
Har ikkje islam med islam å gjera?
Les også
Krever at Hamas anerkjenner IsraelGaza-oppbygging
Les også
Mellomkirkelig råd og Israel/Palestina