President Barack Obama holder fast på at NATOs prinsipp om en for alle, alle for en, fortsatt gjelder. Foto: Reuters / NTB scanpix

Obama garanterer for Baltikums sikkerhet

USAs president Barack Obama forsikrer presidentene i de baltiske landene om at trusselen fra Russland tas på alvor.

Barack Obama reiser til Estland onsdag, der han også vil møte presidentene fra Litauen og Latvia for å forsikre atNATOs artikkel fem fortsatt er gjeldende. Artikkel fem sier at et angrep på et NATO-land er et angrep på hele alliansen.

Russland skal ikke engang tenke på å gjøre motEstland eller de andre baltiske landene det de har gjort motUkraina, sa Charles Kupchan, en av presidentens rådgivere, i forrige uke.

Besøket blir også sett på som en måte å vise Russlands president Vladimir Putin om at Obama mener alvor.

Men Edward Lucas, researcher ved Center for European Policy Analysis i Washington, mener IS-trusselen iIrak ogSyria gjør at Ukraina-krisen kommer langt ned på bekymringslista hos den amerikanske presidenten. Han mener også at Obama har vist en viss maktesløshet i kommunikasjonen med Putin.

– Obama har prøvd å være imøtekommende, ignorerende og hard. Han har egentlig prøvd alle mulige toner overfor Russland, sier Lucas

Estlands president Toomas Hendrik er på statsbesøk i Norge tirsdag. Obama møter Hendrik og de andre statslederne kort tid før NATO-toppmøtet i Wales, der påtroppende generalsekretær Jens Stoltenberg vil være til stede.