Israelsk politi holder vakt idet en gruppe jødiske ungdommer forlater plassen som av jødene kalles Tempelhøyden og som av muslimene kalles Haram al-Sharif. Palestinerne har de siste månedene reagert sterkt på at stadig flere jøder besøker plassen der al-Aqsa-moskeen ligger. Foto: Ammar Awad / Reuters / NTB scanpix

Nye sammenstøt ved Tempelplassen i Jerusalem

Situasjonen er svært spent ved al-Aqsa-moskeen i Jerusalem idet jødene starter feiringen av løvhyttefesten. Palestinere trapper opp protestene mot at stadig flere israelere besøker den omstridte plassen.

Muslimer som var på plassen etter morgenbønnen mandag, ble bortvist, og alle inngangsporter som brukes av muslimer, ble stengt. Samtidig åpnet politiet plassen for ikke-muslimer, som har lov til å besøke stedet fra klokka 7.30 til 11.

Sammenstøtene brøt ut mandag morgen mellom israelsk politi og palestinere som hadde forskanset seg inne i moskeen, som ligger på plassen Haram al-Sharif i Jerusalems gamleby, kjent som Tempelhøyden blant jødene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En rekke ungdommer hadde ifølge politiet overnattet i moskeen. Mandag morgen skal de ha kastet stein og bensinbomber mot politiet. Politiet svarte med sjokkgranater, noe som skal ha ført til flere branner inne i moskeen, ifølge den jordansk-baserte institusjonen Waqf, som har det administrative ansvaret for stedet.

Uroen har ført til at det kun er muslimer over 50 år som slipper inn på plassen. Søndag ble plassen dessuten stengt for alle jøder.

Haram al-Sharif er det tredje helligste stedet i islam, samtidig som Tempelhøyden er det helligste stedet i jødedommen.

Løvhyttefesten (sukkot) varer i åtte dager. Les også:

Les også
Nye sammenstøt på Tempelplassen
Les også
Israelsk plan for å begrense volden
Les også
Fire politimenn såret i Jerusalem
Les også
Podcast: Raseri på tempelplassen