Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: AFP/GALI TIBBON/ NTB Scanpix

Netanyahu: – Vi skal gjengjelde angrepet

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier Israel skal gjengjelde angrepet i synagogen med «full styrke», ifølge nyhetsbyrået AP.

Han omtaler angrepet tirsdag morgen som «ondskapsfullt» og drapsmennene som «usle». Han legger skylden på palestinske ledere og lover gjengjeldelse.

– Dette er et direkte resultat av oppfordringer fra Hamas og Abu Mazens (den palestinske presidenten Mahmoud Abbas), som verdenssamfunnet overser på uansvarlig vis, sier Netanyahu.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han vil i løpet av ettermiddagen møte regjeringens sikkerhetssjefer for å vurdere hva som skal gjøres videre.

Også USAs utenriksminister John Kerry fordømmer angrepet på det sterkeste.

– Dette er ren terror. Det er ikke menneskelig atferd, fastslår han og ber palestinske ledere fordømme angrepet.

Både islamistbevegelsen Hamas og gruppen Islamsk jihad hyller på sin side angrepet.

På palestinsk radio blir angriperne omtalt som «martyrer», og i moskeer på den Hamas-styrte Gazastripen ble det tirsdag formiddag sendt ut gratulasjoner over høyttalerne.

Fettere bak angrep

Minst fire israelere ble drept av gjerningsmenn væpnet med skytevåpen og øks i en synagoge i det ultraortodokse området Har Nof vest i Jerusalem tirsdag morgen.

Ytterligere åtte personer skal ha blitt alvorlig såret.

To angripere ble senere drept i en skuddveksling med politiet. Ifølge palestinske medier var gjerningsmennene to fettere på 22 og 27 år fra Øst-Jerusalem. De to skal ha vært forkledd som ultraortodokse jøder.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den svenske Israel-eksperten Anders Persson sier angrepet er en opptrapping i en allerede spent situasjon. Han er svært pessimistisk når det gjelder den videre utviklingen.

– Det går rett utfor, og nå er det risiko for borgerkrig, sier han til nyhetsbyrået TT.

Oppfordrer til flere angrep

Hamas oppfordret tirsdag palestinere til å utføre flere angrep.

– Hamas oppfordrer til en fortsettelse av hevnangrepene og understreker at den israelske okkupasjonen bærer ansvaret for spenningene i Jerusalem, sier Hamas' talsmann Sami Abu Zuhri.

En annen talsmann, Muschir al-Masri, sier angrepet er en «naturlig reaksjon» og hevn etter at en palestinsk bussjåfør ble funnet hengt inne i en buss mandag. Israelsk politi sier det dreier seg om et selvmord, men kollegaen som fant ham, hevder liket bar preg av å ha blitt utsatt for vold.

Rykter om at bussjåføren ble drept av jødiske ekstremister spredte seg raskt i palestinske medier, og det brøt ut kamper mellom demonstranter og politi i bydelen Abu Dis i Øst-Jerusalem mandag.

Trappet opp

Det har vært flere voldelige sammenstøt og uroligheter i Jerusalem den siste tiden. Konflikten om plassen ved al-Aqsa-moskeen i Jerusalem, Haram al-Sharif, som jødene kaller Tempelhøyden, ble trappet opp etter at jødiske fundamentalister truet med å marsjere til plassen og be der.

Palestinere har ved flere anledninger kjørt bilene sine rett inn i tilfeldige fotgjengere i Jerusalem. Mange mennesker er blitt drept i det som av israelske myndigheter omtales som terrorangrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Minst fire drept i angrep mot synagoge i Jerusalem
Les også
Egypt utvider buffersone mot grensa til Gazastripen
Les også
Uro i Jerusalem etter at bussjåfør ble funnet hengt
Les også
– Gilbert utestengt fra Israel, ikke Gaza