TAKKNEMLIGE: Flere misjonsorganisasjoner er takknemlige for arbeidet som Sendt bort og NLM har gjort i arbeidet med misjonærbarna.

Misjonærbarn tar stadig kontakt - flere åpner for å gi erstatning

Misjonærbarn i Misjonssambandet og Normisjon kan søke om å få fra 50.000 til 250.000 i økonomisk oppreisning. På landsstyremøtet neste mandag kommer trolig NMS til å vedta det samme.

Mandag kveld hadde Sendt bort, støttegruppen for misjonærbarn i Misjonssambandet, informasjonsmøte.

I flere måneder har gruppen jobbet for at misjonærbarn i organisasjonen skal få økonomisk oppreising som en del av handlingsplanen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

NLM har satt av fire millioner årlig de neste tre årene og har åpnet for søknader.

I god dialog

Nivåene i ordningen vil følge statens rettferdsvederlagsordning og vil være fra 50.000 gradert opp til 250.000 for de mest alvorlige sakene.

I august ble det kjent at Normisjon har besluttet å inngå samarbeid med Misjonssambandet og støttegruppen Sendt bort.

Generalsekretær Kjetil Vestel Haga skriver i en e-post til Dagen at Normisjon ikke har avklart alle detaljer omkring samarbeidet med støttegruppa Sendt bort ennå, men at de er i god dialog.

GENERALSEKRETÆR: Kjetil Vestel Haga er generalsekretær i Normisjon.

– Når det gjelder erstatningsordningen, stiller vi oss bak den slik Sendt bort og Misjonssambandet lanserer den. Den vil dermed også gjelde for misjonærbarn i Normisjon, legger han til.

Blir fortsatt kontaktet av misjonærbarn

I mai skrev nms.no at Misjonsselskapet fortsatt blir kontaktet av misjonærbarn som tar kontakt om økonomisk støtte, tips til noen å snakke med eller støtte til å besøke misjonslandet de bodde i.

Helge Gaard, generalsekretær i NMS sa til Vårt Land i september at de tenker veldig likt Normisjon, men at saken skal opp i Landsstyret 21. oktober.

– NMS ved Landsstyret må eie prosessen, ikke bare administrasjonen, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Seniorrådgiver Per Ivar Johansen skriver i en e-post til Dagen at ny handlingsplan er ferdig utarbeidet, og at den allerede har vært til behandling i ledermøtet. Nå gjenstår det å få godkjenning fra Landsstyret.

Bygger på planen til NLM

Johansen skriver videre at planen i grove trekk bygger på planen NLM har utarbeidet i samarbeid med Sendt bort.

– Vi har selvsagt laget en plan med NMS-profil, men samtidig er veldig mye av det innholdsmessige identisk eller delvis likt. I praksis vil det si at begge planer har det samme hovedfokus: Et godt og helhetlig helsetilbud, etablering av trygge møteplasser, økt kunnskap og historieformidling og individuell oppreisning.

PERSONALLEDER: Per Ivar Johansen er personalleder i Det Norske Misjonsselskap.

NMS vil også tilby økonomisk oppreisning, men Johansen vil ikke gi en detaljert plan all den tid at Landsstyremøtet skal fatte vedtak kommende mandag.

Misjonærbarnutvalg

Erling Aasen, misjonsleder i Frikirken opplyser til Dagen at de fortsatt er i en prosess, men at de er i dialog med Sendt bort og med andre organisasjoner for å fatte gode beslutninger.

Pinsebevegelsen i Norge har i år hatt samtaler med misjonærbarn og andre som har ønsket dialog eller har behov for å finne svar på spørsmål.

I høst ble det opprettet et misjonærbarnutvalg som består av misjonærer, misjonærbarn, representanter for utsendermenigheter, helsepersonell og internasjonal leder.

I deres mandat ligger blant annet å vurdere og anbefale hvilken samarbeidsform Pinsebevegelsen i Norge og støttegruppen Sendt bort skal ha og hvilke element i avtalen mellom NLM og Sendt bort som bør gjøres gjeldende for dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Glad for å kunne samarbeide

– Vi er veldig glad for å kunne samarbeide med de andre misjonsorganisasjonene og Sendt bort. I utgangspunktet er Pinsebevegelsen en sammenslutning av selvstendige menigheter, men vi snakker med én stemme i dette og vil stå sammen om å finne gode løsninger, sier Fred Emil Bjerke, daglig leder for Pinsebevegelsen.

LEDER: Fred Emil Bjerke er leder for Pinsebevegelsen.

Han synes det er positivt at NLM etablerer en ordning knyttet til statens rettferdsvederlagsordning. I midten av desember håper han at de langt på vei skal ha avklart innretningen av en økonomisk ordning og andre elementer som har betydning.

Bjerke legger til at Pinsebevegelsen ikke har kapital i det omfanget som for eksempel NLM har.

– Men vi ønsker først og fremst å imøtekomme alle og finne gode løsninger, og i forholdet knyttet til oppreisning, sier han