Lokalt tiggeforbud i år – nasjonalt neste år
Regjeringen fikk med seg Senterpartiet på en hasteordning med kommunale tiggeforbud fra 1. juli. Neste år blir det et nasjonalt forbud mot tigging.
Høyre, Fremskrittspartiet og Sp er enige om at det allerede i sommer skal bli opp til hver enkelt kommune å forby tigging gjennom politivedtektene. Samtidig ber de regjeringen fremme en proposisjon til Stortinget om et nasjonalt forbud som skal iverksettes innen neste sommer.
Sp beskriver enigheten som et greit kompromiss.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
– Senterpartiet har hele tiden ment at tigging er et nasjonalt og ikke et lokalt problem. Når vi i dag er med på å støtte Frp og Høyre i at hele kommuner kan defineres som tiggefrie soner allerede i sommer, er det et greit kompromiss – og en måte å oppnå et nasjonalt forbud på, sier partiets justispolitiske talskvinne Jenny Klinge til NTB.
– Sp lar seg bruke
Regjeringens støttepartier Venstre og Kristelig Folkeparti er sterkt imot å forby tigging. Regjeringens affære med sentrumskameraten Sp overrasker ingen av dem, ettersom et tiggerforbud var nedfelt i regjeringserklæringen. Men verken Venstre eller KrF legger fingrene imellom når de karakteriserer resultatet av den nye alliansen.
– Jeg synes det er oppsiktsvekkende at Senterpartiet lar seg bruke for å gi regjeringen flertall for et kommunalt forbud. Vi er sentrumskamerater, og jeg hadde trodd de ville legge seg på en annen linje, sier KrFs Kjell Ingolf Ropstad.
– Skammelig usosialt
Skammelig usosialt er dommen fra Venstre over flertallet.
– Venstre har liten tro på quick fix-løsninger for å løse problemer med tigging og fattigdom. Man må bekjempe sosial nød og fattigdom, men det gjør vi ikke ved å forby tigging, sier Venstres justispolitiske talskvinne, Iselin Nybø, i en pressemelding.
Hun sier partiet frykter at en «uverdig og hard debatt» i kommunestyrene vil forverre situasjonen for romfolk, fattige og folk på gata.
Venstre er også skuffet over Sp, men Klinge tar kritikken med ro.
– I 99 prosent av sakene for øvrig så er det de som selger seg ut av sentrum, ikke vi, sier hun.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Trenger tid
Frps partiprogram går inn for et nasjonalt tiggeforbud, og også Høyre er nå altså klare på at de ønsker forbud over hele landet. Så hvorfor gå omveien ved å gi kommunene lokalt selvstyre i bare ett år?
– Vi kan ikke hastebehandle lover i Norge, de krever grundige forarbeider, sier Høyres Peter Christian Frølich, som sitter i justiskomiteen, til NTB.
KrF beskriver kompromisset som symbolpolitikk.
– Dette virker som et hastetiltak for å vise at man er hard mot tiggere. For det vil ikke løse problemet. Dersom vi er enige om at problemet er fattigdom, så er ikke dette løsningen, sier Ropstad til NTB.
Omstridt spørsmål
Det nye trekløveret bestående av regjeringen og Sp er foruten tiggeforbud enige om å be regjeringen innføre målrettede sosiale tiltak for tiggere. Om slike tiltak også skal omfatte tilreisende tiggere, er uklart. Samtidig ber de tre partiene regjeringen om å undersøke om EØS-midler brukes til å bedre økonomiske og sosiale kår for de fattigste.
Spørsmålet om tiggeforbud er omstridt. En rekke høringsinstanser har motsatt seg et forbud, blant annet Advokatforeningen, Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon. Politidirektoratet ønsket nasjonalt forbud.
– Oslo politidistrikt er meget tilfreds med at det nå er et politisk flertall for å forby tigging nasjonalt, erklærer politimester Hans Petter Sjøvold på Twitter. (©NTB)