LETTERE: Et vedtak i regjeringen gjør det lettere å bli anerkjent som jøde i Israel.

Lettere å konvertere til jødedommen

Søndag vedtok den israelske regjeringen at det skal bli lettere for ikke-jøder å gå over til jødedommen og dermed omgå sjefsrabbinatets bestemmelser.

Avgjørelsen som fungerer som en lov, men kan omstøtes av senere regjeringer, åpner for at kommunale rabbier kan organisere overgang til jødedommen ved bruk av egne statlige domstoler. Etter at det religiøse sjefsrabbinatet fikk denne oppgaven for 20 år siden, er kravene ved overgang til jødedommen blitt svært strenge i følge mange advokater som tar slike saker. Dette skriver Religious News Service.

– Vi trenger denne loven fordi Sjefsrabbinatet har hatt absolutt monopol på denne overgangsprosessen. I følge jødisk lov er det mange måter å omvende seg på, men i praksis har bare én måte vært godkjent, sier rabbi Seth Faber i organisasjonen ITIM som har arbeidet for endringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Faber hevder vedtaket vil gjøre det mulig for de rundt 364.000 israelere som ikke er jøder etter jødisk lov og ikke tilhører en annen religion, å finne ortodokse rabbier som er mer åpne enn de 33 rabbier som rabbinatet har satt til å styre de religiøse domstolene. Flesteparten av disse israelerne kom til Israel fra det tidligere Sovjetunionen på grunn av Loven om rett til å vende hjem. Denne loven gir folk lov til å immigrere til Israel dersom de kan bevise at minst en av besteforeldrene var jøde.

Rabbi David Stav, grunnlegger og leder for Tzohar, kaller vedtaket «en historisk milepæl for den jødiske identitets framtid i Israel.»

Les også
Dødsstraff for å konvertere i Afghanistan
Les også
Borgerlig giftermål i Israel?
Les også
Nordmenn skifter religion
Les også
Retten til religionsfrihet må også innebære likhet for loven