REPORTER: Fredrik Græsvik har jobbet som utenriksreporter i TV2 siden 1994. FOTO: Cornelius Poppe / SCANPIX

– Ikke akseptabelt å kalle noen for «idiot»

TV2-journalist Fredrik Græsvik kalte en motdebattant på Twitter for «idiot». Uakseptabelt, mener nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther.

Det var på mikrobloggen Twitter 18. juli at uttrykket ble brukt i et svar som gikk til en lokal Frp-politiker i Sandefjord, Ole T. Hoelseth. Saken omhandlet Græsviks dekning av den pågående konflikten mellom Israel og Hamas.

Græsvik forklarer først til Dagen at det var en person på Twitter som hadde gått i dialog med ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Han kalte meg løgner og jeg kvitterte med «idiot» og så avsluttet jeg kommunikasjonen, sier TV2-journalisten.

Etter at Dagen tok saken opp, presiserer Græsvik at kommentaren var ment til en helt annen debattant som bare skrev løgner, løgner, løgner. Jeg brukte uttrykket som respons på det, men lå på feil lenke. Derfor fjernet jeg den så fort jeg oppdaget det,

– Det var ingen ting jeg kunne hisse meg opp over i kommentaren fra Hoelseth. Min idiot-kommentar var til en som var på samme nivå, sier reporteren, nylig kommet tilbake til Norge.

Les Vebjørn Selbekks kommentar:Du er en idiot. Hilsen TV2

Særlig aktsomhet

Sports- og nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther i TV2 er på ferie i utlandet, men svarer følgende via en tekstmelding:

– Journalister må gjerne debattere saklig isosiale medier. Å kalle andre«idiot» er imidlertid ikke akseptabelt. Våre reportere og programledere skal opptre særlig aktsomt i sosiale medier. Dette tilfellet er over en grense.

– På generelt grunnlag vil jeg også si at journalister må tilstrebe objektivitet og unngå en aktivitet på sosiale medier som andre oppfatter som kommentering, påpeker Årsæther.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han poengterer at reporterne i felt jobber under uhyre krevende forhold og med sterke inntrykk som gjør at glipper kan skje. I tillegg utsettes de generelt for et voldsomt trykk i nettopp sosiale medier.

Årsæther legger til at i og med at meldingen ble slettet har nok Fredrik Græsvik tatt poenget.

Les også:Lederen av Kringkastingsrådet frykter svekket troverdighet

MIFF må stoppes

I en meningsutveksling på Facebook mandag, skrev TV2-journalisten at «Når Miff og Myrland sprer løgn om de av oss som har vært i Gaza og sett hva som skjer. De bør ikke få slippe til i det offentlige rom for å drive sin hatefulle hetskampanje.»

På et direkte spørsmål fra en annen Facebook-bruker bekrefter Græsvik at han mener atMed israel for fred (MIFF) ikke må få slippe til i det offentlige rom så «de sprer løgn og hat».

Til Dagen sier Græsvik at han ikke synes det er presseetisk problematisk å gå ut med en slik kommentar:

– Jeg sier ikke at de ikke skal slippe til i det offentlige rom, hevder han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– I journalistikken har vi regler om samtidig tilsvarsrett. Problemet er at MIFF sprer løgner om det jeg gjør og omMads Gilbert. De har blant annet sagt at jeg ikke nevner angrepene mot Israel med et eneste ord.

– Det er bare tull, og når jeg ikke får anledning til å imøtegå påstandene, så reagerer jeg, svarer Græsvik.

Han legger til at han åpenbart ikke er imot ytringsfrihet, men sier at dersom man skal referere påstander mot folk, så får man være etterrettelig.

– På Facebook eller Twitter har man mulighet til å imøtegå ytringer med det samme. Men er jeg borte fra sosiale medier to døgn, så florerer slike påstander mot meg, påpeker reporteren som har dekket et stort antall kriger og konflikter for TV-kanalen.

Uventet reaksjon

Nestlederen i Sandefjord Frp, Ole T. Hoelseth, som fikk «idiot»-tilbakemeldingen fra Græsvik, reagerte med å sende et klagebrev tilTV2s ledelse og krevde en beklagelse.

Når han hører hva som har skjedd, sier han:

– Men da er det jo helt greit, alle kan gjøre en feil. Slikt skjer i kampens hete. Jeg reagerte på det fordi jeg mente at det jeg kom med var saklig, sier han til Dagen.