FORDØMMER: Utenriksminister Anniken Huitfeldt understreker at Norge er imot dødsstraff i alle sammenhenger. Foto: Olivier Matthys/AP/NTB

Huitfeldt fordømmer palestinske henrettelser i Gaza

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) fordømmer henrettelsene Hamas har utført på Gazastripen.

Fem palestinere, blant dem to menn som er dømt for samarbeid med Israel, er blitt henrettet i Gaza. Sist gang Hamas henrettet palestinere fra Gaza var i 2017.

– Jeg fordømmer på det sterkeste henrettelsen av fem fanger i Gaza i morges. De facto-myndighetene i Gaza må stoppe med henrettelser og fryse alle dødsstraffer, skriver utenriksministeren på Twitter.

Hun understreker at Norge er imot dødsstraff i alle sammenhenger.

Ikke skjedd siden 2017

To av de henrettede var anklaget for å ha samarbeidet med Israel.

– Søndag morgen ble dødsstraff gjennomført mot to domfelte for samarbeid med okkupasjonen og tre andre i kriminalsaker, sa den islamistiske gruppen Hamas i en uttalelse.

De to som Hamas mener samarbeidet med Israel, var menn i 40- og 50-årene. Mannen i 50-årene skal ha gitt informasjon om Hamas-medlemmer og plasseringen til rakettutskytingsramper til Israel. Det skal ha skjedd i 1991.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mannen i 40-årene skal i 2001 ha bidratt til Israels etterretning «som førte til martyrdøden for innbyggere», ifølge Hamas selv.

De to var begge medlemmer palestinske sikkerhetsstyrker. De ble skutt, mens de tre andre ble hengt. De var anklaget for å ha begått drap.

Forrige gang Hamas henrettet palestinere fra Gaza var i 2017. Da ble tre menn henrettet etter at de skal ha medvirket til drapet på en Hamas-leder. Tidligere har Hamas henrettet flere personer for angivelig samarbeid med Israel.