MISBRUKT: UNRWA-skoler er overtatt av Hamas-aktivister og ble brukt under Gaza-krigen i sommer til våpenlagre og utskyting av raketter mot Israel. Det hevder den israelske forskeren Jonathan D. Halevi. Han ber FN undersøke forholdet. Bildet: UNRWA-skole i Jeriko.

Hevder FN-skoler er overtatt av Hamas

En ledende israelsk forsker påstår at UNRWA-skoler er overtatt av Hamas-folk som bruker skolene i krigen mot Israel.

I en rapport til FN skrevet av seniorforsker ved Jerusalem Center for Public Affairs, Jonathan D. Halevi, konkluderes det med at UNRWA-skolene for palestinske flyktninger i Gaza er overtatt av Hamas-folk og er blitt et springbrett for terror.

Halevi hevder at skolene ved en rekke anledninger i Gaza-krigen i sommer er brukt som våpenlager og utskytingsramper for raketter mot Israel. Han krever at FN setter i gang en uavhengig undersøkelse om dette for å sette en stopper for terroristenes bruk av UNRWA-skolene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Rapporten er skrevet på vegne av Center for Near East Policy Research i Jerusalem.

Les kommentaren: Myten om israelsk okkupasjon

Skalkeskjul

– UNRWAs prisverdige innsats siden etableringen i 1950 har ført til et bedre liv for talløse palestinere. De siste årene har deres innsats imidlertid blitt undergravd av terrororganisasjoner som har overtatt UNRWAs eiendommer og resurser. UNRWA er blitt et høvelig skalkeskjul for terrororganisasjoner ledet av Hamas, skriver Halevi til FN.

Han viser til en rekke hendelser under Gazakrigen i sommer der raketter ble avfyrt fra UNRWA-skoler eller like ved FN-bygninger i Gaza. I tillegg dokumenterer han Hamas-tilknytning for en rekke lærere ved UNRWA-skolene, som han hevder lærer barn og ungdom opp til hat og hellig krig mot Israel.

Les også: Her er Hamas´ terrorhåndbok

Grunnløse påstander

Pressetalsmann Chirstopher Gunness i UNRWA i Jerusalem tilbakeviser de kraftige påstandene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Disse anklagene er framsatt mange ganger tidligere og er ikke nye. De er fullstendig grunnløse, sier Gunness til Dagen.

Han hevder påstandene er behandlet tidligere av UNRWA på en grundig måte og i full offentlighet.

– Behandlingen har tilfredsstilt våre store støttespillere som USA og Den europeiske union som har akseptert vår gjennomgang fullt ut, sier Gunnes.

Når Dagen peker på at det dreier seg om en rekke nye opplysninger knyttet til Gaza-krigen i sommer om terroristers bruk av UNRWA-skoler, nekter Gunness å utdype svaret.

– Du har fått min kommentar, og den får du bruke, svarer Gunness.

Les også: Israelsk fireåring drept i angrep fra Gazastripen

Ni episoder

Jonathan Halevi hevder det er mange bevis som knytter palestinske terrororganisasjoner til UNRWA, og trekker fram ni episoder under konflikten i sommer mellom 17. juli og 2. august der det ble skutt eller sendt raketter fra UNRWA-skoler eller området like ved.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ved en anledning ble også en av FNs helseklinikker brukt til våpenlager. Da israelske soldater undersøkte bygningen, sprengte Hamas-krigere 12 ladninger som var plantet inni huset, og tre israelske soldater ble drept. Kildene til opplysningene er både UNRWA selv og Den israelske hær (IDF).

Tungt byråkrati

Forfatter og Midtøsten-kjenner Matt Rees beskriver UNRWA som en tung byråkratisk organisasjon, også sammenliknet med FNs eget byråkrati.

– De svarer ikke på politiske eller militære hendelser i Gaza, og jeg tviler på at de er i stand til å håndtere en situasjon der noen av deres medarbeidere viser seg å drive militær aktivitet, som for eksempel medlemskap i Hamas eller i Islamsk Jihads militære fløy. Ingen i UNRWA tar tak i slike problemer fordi det ville hindre deres videre karriere å sette i gang en undersøkelse om dette, sier Rees til Dagen.

Han er ikke overrasket over opplysningene om at Hamas-tilhengere underviser i UNRWA-skoler.

– Hamas kontrollerer området, og det er derfor sannsynlig at de også har kontroll over fagforeningene, sier Rees.

Stanse støtten

Jonathan Halevi krever at FN fjerner Hamas-lærere i UNRWA-skolene og setter i gang arbeidet med å avvikle de palestinske flyktningleirene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Skjer ikke det, bør givere stanse pengestøtten til UNRWA-skolene, skriver Halevi.

UNRWA-gransking

Forsker ber FN granske bruken av UNRWA-skoler under Gaza-krigen.

Dokumenterer ni episoder der skolene ble brukt til våpenlager eller utskyting av raketter.

Dokumenterer at Hamas-aktivister er lærere ved UNRWA-skolene

UNRWA kaller påstandene fullstendig grunnløse.

Les også
Israelsk fireåring drept i angrep fra Gazastripen
Les også
FNs menneskerettsleder refser Sikkerhetsrådet
Les også
Myten om israelsk okkupasjon
Les også
Klageflom på NRKs Gazakrig-dekning