Her er Frps «uskikkelige fettere» - høyrepopulistene i Europa

Fremskrittspartiet har familie i Europa. Men enkelte av partiene som framstilles som høyrepopulistiske i oppslagsverkene, framstår som ganske fjerne slektninger til den norske grenen av slekta.

Her er Dagens gjennomgang av partiene:

* Fremskrittspartiet * Sverigedemokraterna * Dansk Folkeparti * Sannfinnene * United Kingdom Independence Party * Front National * Frihetspartiet

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De­bat­ten om lik­he­ten mel­lom Frem­skritts­par­ti­et og en del euro­pe­is­ke, høyre­ori­en­ter­te par­ti­er , opp­sto etter at bi­stands­mi­nis­ter Heik­ki E. Holm­ås i en twit­ter-mel­ding kalte Frp for høyre­po­pu­lis­tisk.

Det skjed­de etter at uten­lands­ke medi­er hadde knyt­tet Frp til den ter­ror­døm­te masse­mor­de­ren.

Ut­spil­let fra Mat­tias Karls­son fra par­ti­et Sve­ri­ge­de­mo­kra­ter­na (SD), der han gra­tu­ler­te Frem­skritts­par­ti­et med valg­re­sul­ta­tet og øns­ket lykke til med re­gje­rings­for­hand­lin­ge­ne, bidro også til de­bat­ten.

På sin blogg skrev Karls­son at «til tross for for­skjel­le­ne står SD og Frp nær­me­re hver­and­re enn noen av de andre par­ti­ene i sine re­spek­ti­ve land. På flere om­rå­der inn­tar SD og Frp saks­po­li­tis­ke stand­punk­ter som er unike og som for­ener begge par­ti­ene.». Han hev­det at det på lo­kalt nivå lenge har vært ufor­mell kon­takt mel­lom SD og Frp.

Tal­s­per­soner fra Frem­skritts­par­ti­et var raskt ute med å ta av­stand fra Karls­sons ut­ta­le­le­ser. Nest­le­der Ketil Sol­vik-Ol­sen av­vis­te Karls­sons ut­ta­lel­ser og kalte det et ønske om opp­merk­som­het.

- De har jo også sin agen­da for å få makt i Sve­ri­ge, men det betyr altså ikke at det er noen sam­men­heng mel­lom det de hol­der på med, og det vi gjør, sa han.

Unn­skyld­ning?

På­trop­pen­de stats­mi­nis­ter Erna Sol­berg ( Høyre) mente at Holm­ås måtte be om unn­skyld­ning for på­stan­de­ne om «høyre­po­pu­lis­me». Det ville ikke SV-stats­rå­den.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I De­bat­ten på NRK for en uke siden, av­vis­te også SV-le­der Audun Lys­bak­ken blankt at det var noen som helst grunn til unn­skyld­ning.

I det samme pro­gram­met på­pek­te for­øv­rig Ci­vi­ta-le­der Kris­tin Cle­met at Frp aldri har opp­søkt sam­ar­beid med sine po­li­tis­ke slekt­nin­ger i Euro­pa. I ste­det har Frp øns­ket fel­les­skap med de kon­ser­va­ti­ve og kris­ten­de­mo­kra­tis­ke par­ti­ene.

Men hva er den egent­li­ge si­tua­sjo­nen når det kom­mer til po­li­tik­ken? Er det mange li­ke­he­ter mel­lom Frp og par­ti­ene de ikke vil sam­men­lig­nes med?

Her er noen av fun­ne­ne vi har gjort:

Fel­les­trekk

Sterk be­gren­sing i inn­vand­rin­gen, styr­ket jus­tis­sek­tor og stren­ge straf­fer, bedre helse- og eldre­om­sorg er prio­ri­ter­te te­ma­er som går igjen blant par­ti­ene på ytre høyre fløy i nord- og Sen­tral­euro­pa.

Et klart skil­le går mel­lom par­ti­ene som er in­nen­for EU-sys­te­met og Frem­skritts­par­ti­et i uten­for­lan­det Norge. I både Sve­ri­ge, Dan­mark, Fin­land, Stor­bri­tan­nia, Frank­ri­ke og Hol­land er kam­pen for uav­hen­gig­het i for­hold til Brus­sel en sterk, gjen­nom­gå­en­de linje.

For de fles­te av par­ti­ene hand­ler dette om å styr­ke den na­sjo­na­le ret­ten til å be­stem­me selv samt å ta vare på na­sjo­nal iden­ti­tet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det går også et skil­le mel­lom de som vil ha kom­mer­si­el­le ak­tø­rer inn i eldre­om­sor­gen og de som mener at dette fort­satt må være en of­fent­lig opp­ga­ve. Til den siste grup­pen hører både Dansk Folke­par­ti og Sann­fin­ne­ne.

Vi har, av åpen­ba­re år­sa­ker, ikke in­klu­dert par­ti­ene Job­bik i Un­garn eller Gyl­lent Dag­gry i Hel­las i sam­men­lig­nin­ge­ne da begge par­ti­er opp­trer med ny­na­zis­tis­ke til­bøye­lig­he­ter.

Og her er Dagens gjennomgang av partiene:

* Fremskrittspartiet * Sverigedemokraterna * Dansk Folkeparti * Sannfinnene * United Kingdom Independence Party * Front National * Frihetspartiet

DAGEN

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Sve­ri­ge­de­mo­kra­ter­na
Les også
Dansk folkeparti
Les også
Sann­fin­ne­ne / Pe­rus­suo­ma­lai­set
Les også
Uni­ted King­dom In­de­pen­den­ce Party
Les også
Front Na­tio­nal
Les også
Fremskrittspartiet
Les også
Fri­hets­par­ti­et