KREVER FRIHET FOR BARGHOUTI: Portrett av den fengslede Fatah- og intifadalederen Marwan Barghouti ved sjekkpunktet mellom Jerusalem og Ramallah i 2012.

Står bak drapet på en ortodoks prest. Nå foreslås han som ny palestinsk president

Marwan Barghouti soner fem livstidsstraffer i israelsk fengsel.

New York Times og The Guardian er blant avisene som kaster blikket i retning Marwan Barghouri i diskusjonen om hvem som skal overta etter Mahmoud Abbas. Den 88 år gamle presidenten har ledet de palestinske selvstyremyndighetene (PA) siden 2005.

Her til lands har Aftenposten fulgt opp etter den palestinske regjeringen brått gikk av på mandag:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Hvem skal lede palestinerne? Det finnes én mann alle støtter. Problemet er bare hvor han befinner seg», skriver avisen.

«Som å myrde to ganger»

Den israelske kommentatoren Moshe Phillips reagerer på at Barghouti blir promotert uten at de uskyldige menneskene han er dømt for å ha myrdet blir nevnt.

– Det er som å myrde dem to ganger, skriver Israel Hayom-kommentatoren, som selv bidrar med fyldig informasjon om en av dem, Fader Germanos.

Kjør-forbi-skyting

I juni 2001 ble Fader Germanos drept av palestinske terrorister på veien nær Maaleh Adunim i det han returnerte fra Jerusalem til ørkenklosteret han bodde i.

35-åringen døde av et skudd i nakken.

Ga bort sykkel

Livshistorien til den ortodokse presten er omtalt flere steder. Ifølge Orthodox christianity then and now ble han født som Georgios Tsibouktzakis i 1966 nær den greske byen Thessaloniki.

Fader Germanos: Georgios Tsibouktzakis, født i 1966 nær den greske byen Tessaloniki, ble ortodoks prest.

Like etter barneskolen begynte han å jobbe på en fabrikk som farget klær. Da han ble troende, ga han bort alle sine eiendeler, blant annet sykkelen, og forlot hjembyen for å flytte inn i et kloster.

Bodde i kloster

Etter studier kom han i 1990 til Israel og ble sent til St. George Choziba klosteret i 1994 hvor han bodde til sin død.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Her tok Fader Germanos i mot gjester. Han forbedret stien som pilegrimer brukte til å klatre opp til klosteret og tok seg av hagen.

I år 2000 ble han ordinert til diakon og senere samme år til prest i Den hellige gravs kirke i Jerusalem, før han året etter ble skutt, trolig fordi bilen han kjørte hadde israelske registreringsskilt.

Favoritt til å overta

Marwan Bargouti ble arrestert i 2002 og dømt til fem livstidsdommer for sin rolle i flere dødelige angrep, blant annet mordet på Fader Germano. Han er også dømt til ytterligere 40 år for drapsforsøk og konspirasjon.

I et portrett av Barghouti fra 2011 skrev BBC at han var lite kjent blant palestinere før han ble leder for den andre intifada (2000-2005). Kanalen skrev videre at han var respektert, hadde støtte i alle palestinske grupper, og var en favoritt til å overta etter Abbas som president - selv om han satt i fengsel.

Lærte hebraisk i fengsel

Barghouti ble født i 1958 i landsbyen Kobar, nær byen Ramalla på Vestbredden. Som 15-åring ble han aktiv i Fatah-bevegelsen til Yassir Arafat. Han ble fengslet i 1978 for å være del av en voldelig palestinsk gruppe og satt fire år i israelsk fengsel.

Ifølge BBC lærte Barghouti seg hebraisk i fengselet samtidig som han gjennomførte videregående skole. Etter han slapp ut i 1983, studerte han ved Birzeit universitet i Ramallah mens han fortsatte å være politisk aktiv.

I RETTEN: Bildet viser Fatah-leder Marwan Barghouti i rettssalen i Jerusalem i 2012.

Kan bli en samlingskandidat

«Hamas forlanger at Marwan Barghouti blir løslatt, en mann som enkelte palestinere ser på som sin Nelson Mandela», skriver det amerikanske nyhetsbyrået Associated Press (AP) i en tittel i begynnelsen av februar i år.

Det skal være 9000 fanger i israelske fengsler. Blant disse er Hamasleder Osama Hamdan mest opptatt av å få ut to; Barghouti og Ahmad Saadat. Sistnevnte drepte en israelsk minister i 2001.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kan bli konsensuskandidat

Quadoura Fares leder det palestinske departementet for fangesaker og har i lang tid vært involvert i forhandlinger om løslatelse av fanger.

– Hamas ønsker å vise det palestinske folket at de ikke er en lukket bevegelse. De representerer en del av det palestinske sosiale fellesskapet, sier Fares til AP.

Sist gang det ble holdt valg i de palestinske områdene, var i 2006. Da vant Hamas en overlegen seier i parlamentsvalget og fikk 74 av i alt 132 mandater. Den islamistiske bevegelsen dannet regjering under ledelse av Ismail Haniyeh.

Fares sier videre til AP at dersom Barghouti blir løslatt, kan han bli en konsensuskandidat som både Hamas, Fatah og andre palestinske grupper kan stå bak i et fremtidig valg.

Les også
Ibaa (28) våknet av at det banket på. Gaten var full av israelske soldater

Nekter å frigi

En krigsmeningsmåling blant palestinere, som ble publisert i desember i fjor, dokumenterte at Barghouti er den mest populære til å overta etter Abbas.

Men Israel har hittil nektet å frigi «palestinernes opprørsgeneral», som Marwan Barghouti også har blir omtalt som.

Til sammenligning ble Yehya Sinwar, som blir sett på som hjernen bak 7. oktoberangrepene, frigitt sammen med rundt 1000 andre i 2011. Det skjedde i utveksling mot én israelsk soldat, Gilad Shalit.

«Nye former for kamp»

Ifølge BBC-artikkelen fra 2011 etablerte Barghouti tidlig nære forbindelser til flere israelske politikere og medlemmer i fredsbevegelsen i landet. Han skal imidlertid ha blitt desillusjonert etter at Camp David-forhandlingene om fred brøt sammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han spådde allerede i år 2000 at den neste intifada ville blande populære protester «med nye former for militær kamp».

– Eneste som kan lede

Snart fem måneder etter 7. oktober-terroren, er gisselsituasjonen uløst og presset på israelske myndigheter stort. Nærmere 30 000 palestinere er drept i israelske angrep på Gazastripen.

I fjor begynte juristen Fadwa Barghouti, kona til Marwan Barghouti, å drive kampanje for sin fengslede mann i håp om at han skal ta Abbas sin plass som president.

Selv Amy Ayalon, tidligere regjeringsmedlem, tidligere sjef for marinen og for den interne sikkerhetstjenesten Shin Bet foreslår å forhandle med Barghouti. Det gjør han i et intervju med The Guardian for en måned siden.

– Han er den eneste som kan lede palestinere til en stat ved siden av Israel. Først og fremst fordi han tror på to statskonseptet, men også fordi han vant sin legitimitet ved å sitte i fengslene våre.

– En seriemorder

Kommentator Moshe Phillips i Israel Hayom reagerer på at palestinerne kjemper for Barghouti, mens Fader Germanos og de andre ofrene er glemt og forlatt.

– Hvis det er sant, hva sier det oss om det palestinske samfunnet? Den mest populære politiske personen er en seriemorder, skriver han.

Les også
– Palestinerne betaler 30 millioner kroner til Hamas-terroristers familier