Pegida har samlet store menneskemengder under sine demonstrasjoner i Tyskland, men nå er det full splittelse og lederkrise i bevegelsen. Foto: Reuters / NTB scanpix

Full splittelse i tyske Pegida

Det er full splittelse i tyske Pegida, og en gruppe utbrytere i Dresden vil heretter holde sine egne demonstrasjoner.

Utbryterne ledes av Rene Jahn, som var med på å grunnlegge Patriotiske europeere mot islamisering av Aftenlandet ( Pegida) i oktober i fjor.

Ifølge Jahn kommer den nye gruppen til å holde demonstrasjoner hver mandag i Dresden, etter modell fra Pegida-demonstrasjonene som på det meste har samlet opptil 25.000 mennesker i Tyskland.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mer moderate

Årsaken til splittelsen er ikke kjent, men det kan virke som om den nye utbrytergruppen vil tone ned motstanden mot asylsøkere og i stedet fokusere på mer lov og orden.

– Vi er i ferd med å innta en ny stilling, sier en av utbryterne, Bernd-Volker Lincke.

Ifølge Jahn vil den nye gruppen legge seg på en mindre konfronterende linje, søke dialog med politikere og medier og forsøke å representere de «bekymringer» tyskere flest måtte ha.

Hitlerbart

Pegida sto fra før midt oppe i en lederkrise, etter at frontfiguren Lutz Bachmann trakk seg da det ble kjent at han hadde var dømt for narkotikalovbrudd og innbrudd.

At han også nylig posert på et bilde med Adolf Hitler-bart og er satt under etterforskning for å ha kommet med hatefulle ytringer på internett, gjorde ikke saken bedre.

Talskvinne

Pegida mistet også nylig en annen frontfigur da den 37 år gamle trebarnsmoren Kathrin Oertel trakk seg som talskvinne.

Halvparten av medlemmene i Pegidas organisasjonskomité slo følge med Oertel, som begrunnet avgangen med de «fiendtlighetene, truslene og karrieremessige ulempene» som vervet i Pegida bar med seg.

Les også
Hermansen og Brezjnev
Les også
Shabana Rehman løftet Pegida-leder
Les også
Pegida marsjerer igjen
Les også
Tusener deltok i Pegida-marsj i Dresden
Les også
Den anti-ekstreme muslimenThee-Yezen Al Obaide