NY SERIE: Haaz Sleiman spiller Jesus i miniserien Killing Jesus som National Geographic står bak. Han flankeres her av medskuespillerne Stephanie Leonidas (til venstre) og Emmanuelle Chriqui i forbindelse med pressevisningen i New York.

Filmserie med muslimsk Jesus

Filmserien Killing Jesus vekker oppsikt på mer enn én måte. Den toner ned Jesu mirakler, og regissøren har like godt latt en muslim få rollen som verdens frelser.

Filmatiske framstillinger av Jesus er gjort i mange formater og varianter gjennom tidene. At det er vanskelig å gjøre alle til lags, er sikkert, men de som står bak miniserien Killing Jesus har kanskje ikke gjort alt like lett for seg.

Påske er riktig tid på året for lansering av slike filmer og serier. Så også for serien som National Geographic står bak. Killing Jesus, med premiere palmesøndag, er basert på en bok med samme navn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Muslimsk Jesus

Det er skuespilleren Haaz Sleiman som har fått rollen som Jesus i serien som hadde pressevisning i USA 23. mars.

Regissøren heter Bill O’Reilly, og hans begrunnelse for å velge Sleiman til hovedrollen var ganske enkelt at «han var den beste personen til jobben».

Han er ifølge The Christian Post forberedt på at valget av Sleiman kan føre til reaksjoner, men gjorde valget fullt bevisst om dette.

O’Reilly har selv skrevet boka serien bygger på, sammen med Martin Dugard. O´Reilly har altså også hatt hånd om filmproduktet.

Hovedrolleinnehaveren har fått reaksjoner både fra muslimsk og kristent hold for at han spiller i filmen.

– Det er noen her og der som bare ikke er glad for dette, og jeg liker det, for det betyr at vi gjør noe riktig. Når du gjør noe som skaper en viss uro, skjer det en oppvåkning. Det åpner for samtaler og muligheten til å bygge broer. Da kan menneske som ikke har hatt kontakt før, få det, sier Haaz Sleiman.

Halvdokumentarisk

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er ikke bare en muslim i hovedrollen som kan få øyenbryn til å heve seg her. Det kan også den uvanlige framstillingen av Jesu liv og virke.

O´Reilly, som selv er konservativ katolikk, kaller framstillingen halvdokumentarisk, og han tar mål av seg til intet mindre enn å fortelle «hva som virkelig skjedde», sågar inspirert av Den Hellige Ånd, ifølge avisa The Guardian.

Portrettet han tegner av Jesus, er svært annerledes fra tidligere filmatiseringer, ifølge hans eget utsagn. Blant annet legger han mindre vekt på Jesu makt og mirakler enn andre filmer.

O´Reilly er vert for et eget nyhetsprogram på den konservative amerikanske TV-kanalen Fox News, men understreker at miniserien om Jesus ikke er et religiøst produkt. Hans hensikt er mer å gjøre en historisk-faglig framstilling av Jesu liv.

«Agressivt konservativ»

Den liberale britiske avisen The Guardian skriver i en anmeldelse av filmserien at «alle skaper Gud i sitt eget bilde» og omtaler O´Reilly «agressivt konservativ». Avisen mener dette farger filmframstillingen voldsomt og den frelseren som presenteres er en «Tea Party son of God».

Avisa kritiserer videre filmen for å gjøre Jesus til en figur som frigjør folk fra urettferdig skattlegging og ikke ber de rike gi bort alt de eier til de fattige. Det mener de er en klar kristen-konservativ vridning av det bibelske budskapet.

Killing Jesus

Killing Jesus, med premiere palmesøndag, er en amerikansk filmatisering av en bestselgende bok med samme navn.

Den er skrevet av det to konservative katolikkene Bill O’Reilly og Martin Dugard.

Til filmatiseringen har de valgt den muslimske skuespilleren Haaz Sleiman til hovedrollen som Jesus.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Dødsengelen som den barmhjertige samaritan
Les også
De borgerlige til kamp mot TV-vold
Les også
Krim-høytiden fremfor noenPåskekrim
Les også
En gift kvinnes kamp for friheten
Les også
En film som provoserer de fleste