Kistene til tre av ofrene ligger i biler etter tirsdagens terrorangrep i en synagoge i Jerusalem. Foto: Baz Ratner / Reuters / NTB scanpix

Fem døde etter terrorangrep i synagoge i Jerusalem

I alt fem israelere er døde etter at to palestinske gjerningsmenn angrep en synagoge med en pistol og kjøttøks i Jerusalem tirsdag. Angrepet er det dødeligste i byen på flere år.

Terrorangrepet, som startet ved syvtiden tirsdag morgen, har sendt sjokkbølger gjennom Israel.

Tirsdag kveld døde det femte offeret, den 30-årige politimannen Zidan Saief.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De fire andre ofrene, alle rabbinere, ble drept umiddelbart. Rabbinerne hadde dobbelt statsborgerskap hvorav tre av dem var amerikansk-israelske, mens den fjerde var britisk-israelsk.

Sju andre personer er såret, tre av dem alvorlig, ifølge den israelske avisen Haaretz.

De to palestinerne som angrep moskeen, ble skutt og drept på stedet.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu lovet tirsdag at blodbadet vil bli møtt med en hard reaksjon og krevde at hjemmene til gjerningsmennene rives. Ordren er i tråd med en politikk som ble kunngjort tidligere i november.

– Vi er på høyden av et pågående terrorangrep rettet mot Jerusalem, sa Netanyahu, som også informerte om at rivingen av husene til personer som har gjennomført angrep tidligere, er beordret fremskyndet.

Les også: Rev huset til palestinsk angrepsmann

Feiret

Palestinas president Mahmoud Abbas fordømte tirsdag drapene, mens islamistbevegelsen Hamas omtaler angrepet som en «heroisk handling».

Den sekulære, venstreorienterte gruppen Folkefronten for Palestinas frigjøring (PFLP) har tatt ansvaret for terroraksjonen, som også hylles av den militante palestinske gruppen Islamsk hellig krig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sør på den Hamas-kontrollerte Gazastripen holdt maskerte militante palestinere opp kniver og økser for å vise sin støtte til drapene tirsdag. Også plakater med bilder av gjerningsmennene ble løftet fram. Andre delte ut kaker for å feire, rapporterer en journalist i nyhetsbyrået AFP.

Norsk Midtøsten-ekspert: – Prekær situasjon i Øst-Jerusalem

Fordømmelse

USAs president Barack Obama beskriver hendelsen som et «forferdelig angrep» og maner nå til ro. Han oppfordrer israelere og palestinere til å samarbeide om å dempe spenningene, avstå fra vold og jobbe for fred.

Angrepene ble også møtt med fordømmelse fra FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

– Situasjonen på bakken forverres stadig. Det gjør ikke annet enn å styrke imperativet for lederne på begge sider om å ta de vanskelige avgjørelsene som kreves for at både israelere og palestinere kan leve trygt på lang sikt, sier Ban.

Han berømmet videre Abbas for å ha fordømt angrepet.

Uro

Det har vært flere sammenstøt og uroligheter i Jerusalem den siste tiden. Konflikten om plassen ved al-Aqsa-moskeen i Jerusalem, Haram al-Sharif, som jødene kaller Tempelhøyden, ble trappet opp etter at jødiske fundamentalister truet med å marsjere til plassen og be der.

Angrepet tirsdag, som fant sted i det ultraortodokse området Har Nof, er imidlertid det dødeligste i byen på seks år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Analytikere advarer om en hard israelsk respons på angrepet tirsdag kan komme til å eskalere den allerede svært spente situasjonen.

Les også
Rev huset til palestinsk angrepsmann
Les også
– Prekær situasjon i Øst-Jerusalem
Les også
Frykter terroraksjon blir starten på ny intifada
Les også
Tre amerikanere og brite drept i synagoge-angrep
Les også
Brende ber Israel vise tilbakeholdenhet