Israelske jøder av etiopisk opprinnelse protesterer i Jerusalem mot rasismen og brutaliteten de blir utsatt for fra politiets side. Foto: Ronen Zvulun / Reuters / NTB scanpix

Etiopiske jøder protesterer mot israelsk politivold

Israelsk politi tok torsdag i bruk vannkanoner for å stagge et tusentall etiopiske jøder som protesterte mot rasisme og brutalitet i politiets rekker.

Demonstrasjonen startet utenfor politihovedkvarteret i Jerusalem der sinte demonstranter blokkerte en hovedvei og en trikkelinje. Da de ville marsjere mot boligen til statsminister Benjamin Netanyahu, ble de stanset av politiet.

Politiet brukte vannkanoner med illeluktende vann og sjokkgranater for å oppløse demonstrasjonen, mens demonstrantene svarte med steiner og flasker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Nok av rasisme. I Europa dreper de jøder fordi de er jøder, her dreper de jøder som er svarte, ropte noen av demonstrantene.

Demonstrasjonen ble arrangert etter at en video ble kjent som viser to politimenn som banker opp en etiopisk soldat i uniform og deretter arresterer ham.

– Vi demonstrerer mot politibrutalitet. Politiet bruker uforholdsmessig mye vold mot israelsk-etiopiske sivile, og det har vært mange tilfeller der de er blitt banket opp av politiet, sier en av demonstrantene, Avi Tesema.

Det er rundt 120.000 etiopiske jøder i Israel. De begynte å komme til Israel etter at sjefrabbinerne i 1973 fastslo at de hadde jødiske røtter. Men det har ikke vært lett for dem å bli integrert, trass i massiv offentlig støtte.

Minister for intern sikkerhet, Yitzhak Aharanovich, kaller videoen en skam for politiet, og Israels rikspolitisjef Yohanan Danino lover oppvask og insisterer på at politiet ikke vil akseptere slik oppførsel i sine egne rekker.

Les også
– Et Europa uten jøder er ikke Europa
Les også
Vil stengja ute jødar frå Tempelhøgda
Les også
Bønn, menighetsarbeid og dugnad i IsraelIsrael-korrespondenten
Les også
Døende tysk kirke er omgjort til synagoge
Les også
8,3 millioner israelereIsrael-korrespondenten