Israel kan verken mure inn eller fengsle den palestinske befolkningen i Jerusalem, noe som gjør det svært vanskelig for statsminister Benjamin Netanyahu å slå ned på uroen som har blusset opp. Foto. Reuters / NTB scanpix

– En farlig situasjon i Jerusalem

Opptøyene og voldsaksjonene i Jerusalem har skapt en ny og mye farligere situasjon enn tidligere, mener Midtøsten-forsker Hilde Henriksen Waage.

– I Jerusalem står den israelske regjeringen maktesløse overfor en stor palestinsk befolkning som de verken kan mure inn eller putte i fengsel. Israelere og palestinere går om hverandre, så det er faktisk ikke mulig å kontrollere dette, sier Waage til NTB.

– Dette er en helt ny og mye farligere situasjon enn vi har sett tidligere, mener hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

At statsminister Benjamin Netanyahu anklager palestinernes president Mahmoud Abbas for å ha et medansvar for tirsdagens terrorangrep mot en synagoge, der fire mennesker ble drept, gjør situasjonen enda farligere, mener hun.

– Det bidrar til å øke kløften mellom den israelske regjeringen og den palestinske selvstyremyndigheten. De palestinske sikkerhetsstyrkene har i samarbeid med den israelske hæren og israelsk etterretning holdt befolkningen på Vestbredden i sjakk. Nå blir det enda vanskeligere for Abbas å legitimere et slikt samarbeid, sier hun.

Dagen-korrespondent John Solsvik rapporterer fra Jerusalem: Frykt og sinne etter synagoge-angrep

Les også
Abbas fordømmer synagoge-angrep
Les også
Brende fordømmer terrorangrep i Jerusalem
Les også
Kerry: Angrepet i Jerusalem var ren terror
Les også
Netanyahu: – Vi skal gjengjelde angrepet
Les også
Minst fire drept i angrep mot synagoge i Jerusalem