TAKKER NEI: Ulf Ekman forlot Livets Ord sammen med sin kone Birgitta i vår. Ifølge en lukrativ pensjonsavtale skulle de hatt lønn livet ut.

Ekman takker nei til lukrativ pensjonsavtale

Ulf og Birgitta Ekman skulle få lønn livet ut. Så ble de katolikker. Nå avstår de fra pensjonen som var lovet dem.

Det har kokt i svenske medier den siste uken. Ifølge flere kilder avisen Uppsala Nya Tidning snakket med i forrige uke fikk ekteparet Ekman fortsatt utbetalt full lønn fra menigheten de forlot i vår. Lønnen skulle, ifølge avtalen, være en kombinasjon mellom pensjon og erstatning. Nå viser det seg at kildene misforstod, eller at menigheten ga ut mangelfull informasjon.

I et menighetsmøte nylig skal det nemlig ha blitt informert om at de fem personene som satt i styret da Livets Ord ble startet skulle få pensjon og erstatning til de ble 75 år. Deretter skulle de få utbetalt 75 prosent av erstatningen livet ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Avtalen skal ha blitt gjort allerede i 1998, ifølge styreleder Jonathan Ekman. Det skriver den svenske avisen Världen idag.

Det som derimot ikke skal ha blitt sagt er at ekteparet Ekman avstod fra denne avtalen da de ble katolikker i vår. Uvitende om dette faktum reagerte flere menighetsmedlemmer med sjokk og vantro. Noen skal også, ifølge Uppsala Nya tidning, ha meldt seg ut av menigheten.

Uvitende

Årsaken til utbetalingene er at man fra menighetens side ønsker å sette pris på pionerenes innsats og hva de har måttet tåle av forfølgelse i den første tiden.

Etter alle skriveriene i svenske aviser og de opphetede diskusjonene i sosiale medier sendte menigheten ut en pressemelding fredag. Her dementerer de opplysningene om at Ekman fortsatt mottar lønn fra Livets Ord. I pressemeldingen forklares det at ekteparet har sagt fra seg den lønnsomme avtalen da de konverterte til Den katolske kirke i vår.

– En av årsakene til at vi går ut med at Ulf og Birgitta Ekman har avstått fra fordelen er at det har oppstått spekulasjoner, sier styreleder Jonathan Ekman.

Svarer på spørsmål

På spørsmålet om hvorfor menighetens medlemmer ikke har vært klar over pensjonsavtalen før nå, svarer Jonathan Ekman dette:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er fordi noen har spurt om det, og vi har svart. Vi har alltid hatt den innstillingen at vi svarer på spørsmål som kommer, sier styrelederen.

Ifølge avisen Uppsala Nye Tidning skal ikke styrelederen ha ønsket å kommentere opplysningene som kom frem i menighetsmøtet overfor avisen. I menighetsmøtet skal det heller ikke ha blitt nevnt navn på personene som mottok de lukrative utbetalingene.

– Jeg verken bekreftet eller dementerte. Jeg hadde ingen kommentarer, sier Jonathan Ekman til Uppsala Nya Tidning.

Ifølge Världen idag har ikke Livets Ord hatt en policy om å offentliggjøre slik informasjon.

Ambisjoner om åpenhet

I et brev som nylig har blitt sendt til menighetens medlemmer står det:

«Vi vil understreke at vår tydelige ambisjon er åpenhet, kommunikasjon og gjennomsiktighet i Livets Ord sitt arbeid. Vi gjennomfører nå en rekke tiltak for å styrke dette ytterligere. Blant annet kommer vi til å ansette en ekstern nemnd som gir råd og anbefalinger angående lønn og fordeler til styremedlemmer, pastorer og personer i sjefsstillinger i Livets Ord.»

Alle de fem styremedlemmene som fikk del i den fordelaktige avtalen har nå gått av med pensjon. Ifølge Livets Ord arbeider en av dem fortsatt i menigheten og mottar ikke lønn utover pensjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ansatte uten pensjon

De rundt 200 ansatte på Livets Ord har i dag en pensjonsavtale på 3 prosent av lønnen. Men denne avtalen trådte ikke i kraft før i 2007, 23 år etter at menigheten ble etablert. Samme år skal det har blitt utbetalt et engangsbeløp for å kompensere for mangelen på pensjon, men beløpet dekket bare et begrenset antall år.

Avtalen

Avtalen innebar at Livets Ord skulle betale ut skillet mellom den allmenne pensjonen og den lønn personen hadde da vedkommende gikk av.

Utbetalingen var motivert av ønsket om å belønne de fem personene som satt i styret fra begynnelsen, og gi dem en erstatning for forfølgelsen de skal ha opplevd. Ulf Ekman hadde utbetalt drøyt 49.000 kroner i måneden i sitt siste år som pastor (2012).

Ulf og Birgitta Ekman skal ha sagt fra seg avtalen da de ble katolikker i vår.

Livets Ord er en pinsekarismatisk menighet i Uppsala, Sverige, fra den såkalte trosbevegelsen.

Les også
Lettere å konvertere til jødedommen
Les også
Rektor på Livets Ord blir katolikk
Les også
Ville fortsette - bedt om å slutteAldersgrense
Les også
Kirkelivet vil beholde 67-åringenePensjonsreglene
Les også
Han er 70 år og fortsatt på jobb