KORONAAVSTAND: Takkegudstjenesten for den Sør-Afrikanske kirkelederen, aktivisten og nobelprisvinneren Desmond Mpilo Tutu som døde 26. desember. Gudstjenesten ble holdt i Oslo domkirke søndag ettermiddag.

Desmond Tutu hedret med takkegudstjeneste

Den avdøde nobelprisvinneren og menneskerettighetsaktivisten erkebiskop Desmond Tutu ble minnet i Oslo domkirke søndag.

Tutu døde 2. juledag, 90 år gammel. Takkegudstjenesten ble gjennomført av Den norske kirke (DNK) i samarbeid med Kirkens Nødhjelp.

– Jeg tror ikke det er noen i vår tid av kirkeledere som har hatt så stor betydning for så mange. Han ble en mange så opp til, både som en sterk åndelig leder, men også en sterk forkjemper for menneskeverd og menneskerettigheter, sier preses Olav Fykse Tveit i DNK til Vårt Land.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

ROYAL AVSKJED: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon under takkegudstjenesten for den Sør-Afrikanske kirkelederen, aktivisten og nobelprisvinneren Desmond Mpilo Tutu som døde 26. desember.

– Dette er ikke nok en begravelse, men en takk for hans livsverk og til inspirasjon for oss, fortsetter han.

Grunnet smittevernregler var det kun 50 inviterte gjester som fikk være til stede i Oslo domkirke, men gudstjenesten ble også vist på NRK. Blant gjestene var blant annet statsminister Jonas Gahr Støre, kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen.

NORGESBESØK: Erkebiskop Desmond Tutu i Oslo Konserthus i 2014.

Desmond Tutu ble bisatt i en enkel seremoni 1. januar. Sammen med Nelson Mandela var Desmond Tutu en av de mest markante motstanderne av apartheidregimet i Sør-Afrika. I 1984 fikk han Nobels fredspris og var etter det en hyppig gjest i Norge.

FOLKEHØYSANG: Elever fra Rønningen Folkehøgskole synger under takkegudstjenesten for den Sør-Afrikanske kirkelederen, aktivisten og nobelprisvinneren Desmond Mpilo Tutu som døde 26. desember.
HØYVERDIGE TONER: Nosizwe Baqwa under takkegudstjenesten for den Sør-Afrikanske kirkelederen, aktivisten og nobelprisvinneren Desmond Mpilo Tutu som døde 26. desember.