Tilhengere og noen motstandere av president Donald Trump har samlet seg utenfor opptellingslokalet i Maricopa i Phoenix. Flere av demonstrantene bar våpen. Foto: Matt York, AP, NTB

Demonstrasjoner i flere amerikanske byer

Det er flere demonstrasjoner i USA onsdag. I Portland melder politiet om vold og opptøyer, mens det har vært uro ved opptellingslokaler i Phoenix og Detroit.

Utfallet av presidentvalget, som ble langt jevnere enn ventet, og påstander om valgfusk har ført til frykt og uro for vold og opptøyer. I Portland, som i store deler av 2020 har vært preget av voldsomme demonstrasjoner, var frykten særlig stor.

Onsdag kveld satte guvernør Kate Brown inn nasjonalgarden for å løse opp det politiet omtaler som opprør. Det har ikke kommet meldinger om at noen er blitt skadd, men politiet skriver påTwitter at det er meldinger om «omfattende vold».

Politiet i Multnomah County, der Portland ligger, skriver på Twitter at åtte personer er pågrepet i Portland sentrum. Videre skriver politiet at folkeansamlingen der er å regne som et opprør og at folk må forlate området.

– Vi tar ikke lett på denne avgjørelsen. Etter ordre fra guvernøren, vil vi jobbes sammen og dele ressurser og informasjon for å svare på alle sikkerhetstrusler. Målet vårt er å holde samfunnet trygt. Vi oppfordrer demonstranter til å samle seg fredelig,skriver politiet.

Demonstrasjoner mot valglokaler

Demonstranter i Phoenix, Arizona og Detroit, Michigan samlet seg onsdag kveld utenfor lokalene der stemmene i presidentvalget blir talt opp.

Det var til dels voldsomme scener begge steder. I Arizona forsøkte flere å ta seg inn i bygget, mens det ble messet slagord som «Stopp tyveriet».

– Vi kommer ikke til å la dette valget bli stjålet. Punktum, sier kongressmannen Paul Gosar, som er blant demonstrantene i Phoenix.

Valglokalet ble senere stengt for alle andre enn dem som er med på opptellingen, av sikkerhetshensyn. Flere av demonstrantene er bevæpnet, melder CNN.

I Detroit har en større gruppe Trump-supportere samlet seg utenfor et lokale der stemmer telles opp.

Demonstrantene roper «stopp opptellingen» og har forsøkt å ta seg inn i lokalet. Medier beskriver at det er en hissig stemning utenfor lokalet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Demonstrerte ved Trump Tower

Onsdag var det demonstrasjoner i byer som Seattle, Philadelphia, Washington og New York, men det er ikke kommet meldinger om at noen er blitt skadd.

I Chicago har flere demonstranter samlet seg i gatene, blant annet utenfor byens Trump Tower.

Demonstrantene lyser opp med lommelyktene på mobiltelefonene sine for symbolsk å lyse opp Trump-leirens forsøk på å stanse stemmetellingen i flere stater.

I Philadelphia samlet rundt 200 demonstranter seg onsdag ettermiddag, i det de kalte et forsvar av demokratiet. Gruppen besto av fagforeninger, klimavernere og andre.

Demonstrasjonene i Philadelphia og i andre byer i Pennsylvania tiltok i størrelse utover kvelden.

Demonstrant med rifle

I Phoenix samlet rundt 150 Trump-supportere seg utenfor rådhuset tidligere onsdag. «Skam over Fox», ropte demonstrantene, etter at Fox News tidlig kåret Biden til vinner i delstaten.

I en video lagt ut påTwitter av New York Times-reporteren Simon Romero, kan man se at minst en av demonstrantene bærer en militæraktig rifle.

IfølgeUSA Today er det planlagt mer enn 100 organiserte demonstrasjoner i dagene fram mot helgen. Gruppen ShutDownDC varsler kraftige demonstrasjoner hvis Donald Trump prøver å bestride valgresultatet.

(©NTB)