Det er ikke aktuelt for Norge å bidra med militærhjelp til kurderne i Nord-Irak, noe USA, Storbritannia og Frankrike nå gjør. Foto: Reuters / NTB scanpix

Britene åpner for våpenstøtte til kurderne

Britene gjør som USA og Frankrike og åpner for å forsyne kurderne i Nord-Irak med våpen til bruk i kampen mot militante islamister. Danmark stiller med transportfly og Norge er også bedt om å bidra.

Statsminister David Cameron har gitt grønt lys til våpenhjelp, og utenriksminister Philip Hammond vil fredag orientere sine kollegaer i EU om beslutningen, skriver The Guardian.

USA har alt sendt de første våpenleveransene og Frankrike har varslet at de vil gjøre det samme.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ifølge The Guardian kommer britene i første omgang til å forsyne kurderne med høyteknologisk militært utstyr som nattkikkerter, men landet vil også bidra med våpen og ammunisjon dersom det kommer en forespørsel om dette.

Se video-dokumentaren: «Sharia og Den islamske staten kan bare bli etablert med våpen»

Danske transportfly

Danmark har sagt seg villige til å bidra med transportfly for å frakte nødhjelp og militært utstyr inn til området, opplyser statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Den danske regjering vil derimot ikke selv bidra med våpen eller militært utstyr til kurderne i Nord-Irak.

Forespørsel til Norge

USA har også bedt Norge om å bidra til operasjonen i Nord-Irak, der en gruppe amerikanske kommandosoldater alt er på plass for å bistå kurderne i kampen mot den militante islamistgruppen Den islamske stat (IS).

– Vi bekrefter henvendelsen, men vil i kveld ikke si hvordan vi konkluderer, sa statssekretær Sigbjørn Aanes (H) ved Statsministerens kontor til VG torsdag kveld.

Han viser til at saken må fremlegges i Stortinget først.

Ikke militærhjelp

Statsminister Erna Solberg (H) bekreftet på partilederdebatten i Arendal torsdag kveld at regjeringen har fått en anmodning fra USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det eneste aktuelle for Norge å bidra med, er humanitært. Vi er klare over at det er en humanitær krise. Regjeringen går inn for å se på hva vi kan bidra med av militært utstyr, som kan brukes til å levere humanitært utstyr, sa Solberg.

Det er i tråd med hva kommunikasjonsrådgiver Astrid Sehl i Utenriksdepartementet sa til NTB onsdag.

– Eksport av forsvarsmateriell fra Norge til Irak vil ikke være forenlig med norsk regelverk for eksport av forsvarsmateriell, sa Sehl.

Situasjonen i Irak

* Den væpnede sunni-islamistiske gruppen ISIL (Den islamske staten i Irak og Levanten) tok i juni kontroll over store deler av Nord-Irak, blant annet millionbyen Mosul, som ble erobret 10. juni.

* ISILs fremmarsj smeltet sammen med et bredere sunniopprør mot det sjiadominerte styret til den Iran-støttede statsministeren Nuri al-Maliki.

* Maliki, som har sittet ved makten siden 2006, anklages for å ha marginalisert sunniaraberne. Torsdag trakk han seg.

* 29. juni byttet ISIL navn til Den islamske staten (IS), og erklærte sin leder Abu Bakr al-Baghdadi som kalif – leder for alle muslimer.

* Kurderne benyttet IS' frammarsj til å innta flere områder de har vært i konflikt med regjeringen i Bagdad om.

* IS har tatt kontroll over flere byer og Iraks største demning, noe som gir dem mulighet til å oversvømme store områder.

* USA har begynt våpenleveranser til kurderne, og Frankrike og Storbritannia har varslet at de vil gjøre det samme.

(©NTB)

Les også
IS samler styrker nord for Bagdad
Les også
«Sharia og Den islamske staten kan bare bli etablert med våpen»ShariaDen islamske staten
Les også
– De kristnes eksodus fra Irak kan ikke stoppesIrak
Les også
– Inntil 800.000 irakiske barn drevet på flukt
Les også
FN: – Bare 1.000 yezidier igjen på Sinjar-fjellet i Irak