– Det har lenge vært slik at folk som kriger mot Australia, taper statsborgerskapet sitt, sa Abbott i en tale mandag. Foto: David Gray / Reuters / NTB scanpix

Australia vil frata ekstremister statsborgerskapet

Australias statsminister Tony Abbott vil ha strengere lover om statsborgerskap. Personer med dobbelt statsborgerskap kan miste sitt australske dersom de knyttes til terrorvirksomhet.

– Det har lenge vært slik at folk som kriger mot Australia, taper statsborgerskapet sitt, sa Abbott i en tale mandag.

– Så australiere som slutter seg til terroristgrupper, spesielt når australsk militære er engasjert i Afghanistan og Irak, har gått imot landet vårt. De bør bli behandlet på samme måte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Titalls australiere anslås å kjempe med ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) i Irak og Syria, skriver BBC. Myndighetene frykter at de som vender hjem, vil utgjøre en trussel mot landets sikkerhet.

Abbott varsler også flere tiltak for å håndtere australiere som knyttes til terror:

– Det kan være å innskrenke muligheten de har til å dra fra eller returnere til Australia, tilgangen de har til konsulære tjenester i utlandet, og tilgang til velferdsutbetalinger, sa han.

Australske myndigheter har siden 2010 inndratt til sammen 100 pass til personer som kriger i Syria og Irak. Dette fratar dem imidlertid ikke retten til å vende tilbake til Australia dersom de er statsborgere.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Les også
Frankrike sender hangarskip til Persiabukta
Les også
Fredsring rundt Oslo-moské
Les også
Hussain: Profet-hån skal straffes med døden
Les også
«Vi vil ta støyten sammen med dere»Fredens ring
Les også
– Norsk toåring død i Syria
Les også
Har ikkje islam med islam å gjera?