Bildet viser mannen som identifiserer seg selv som den amerikanske journalisten Luke Somers i en video som tidligere skal ha blitt publisert av Al-Qaida på den arabiske halvøy. Foto: Reuters / NTB scanpix

Amerikansk journalist drept i mislykket redningsaksjon i Jemen

USAs forsvarsminister bekrefter at den amerikanske journalisten Luke Somers og et annet gissel ble drept da amerikanske spesialsoldater forsøkte å befri dem fra al-Qaida i Jemen.

– Amerikanske spesialstyrker gjennomførte et oppdrag i Jemen for å berge den amerikanske statsborgeren Luke Somers og andre utenlandske statsborgere som ble holdt som gisler av terrorister fra al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP), sier Chuck Hagel i en uttalelse.

Hagel, som lørdag er i Afghanistan, sier redningsaksjonen ble iverksatt fordi USA hadde tilstrekkelig grunn til å frykte at Somers liv var i fare.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tidligere lørdag formiddag bekreftet en kilde ved presidentens kontor i Sana at Luke Somers (33) var blitt drept. Nyhetsbyrået AFP melder at også et sørafrikansk gissel ble drept i aksjonen mot al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP).

– Døde av skuddskader

Jemens forsvarsdepartement hevdet lørdag morgen å vite at amerikaneren var frigitt, mens ti AQAP-opprørere ble drept i Wadi Abdan Al Daqqar-regionen i provinsen Shabwa.

En ikke navngitt amerikansk tjenestemann sier tilNew York Times at Somers ble skutt av dem som holdt ham fanget da amerikanske spesialsoldater gikk til aksjon. Somers ble fløyet til et amerikansk marineskip i regionen, men døde av skadene før han kom fram, ifølge avisens kilde.

Somers søster sier til nyhetsbyråetAP lørdag at FBI-agenter har fortalt henne at broren er blitt drept i en mislykket redningsaksjon.

Torsdag denne uken ble det kjent at USA mislyktes i et annet forsøk på å befri Somers fra AQAP, som bortførte ham i Jemens hovedstad Sana i september i fjor.

Lovet flere redningsaksjoner

Etter den mislykkede aksjonen lovet Pentagon å arbeide kontinuerlig for å få gisler hjem.

– USA vil ikke tolerere bortføringer av vårt folk og vil jobbe utrettelig for å sikre våre innbyggeres sikkerhet, og for å holde deres fangevoktere ansvarlige, sa Kirby.

Ifølge amerikansk etterretning er AQAP den farligste fløyen av al-Qaida, men gruppen er ikke kjent for å ta livet av utenlandske gisler ofte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Droneangrep

Lokale kilder opplyste tidlig lørdag morgen at ni mistenkte al-Qaida-opprørere var blitt drept i et amerikansk droneangrep sørøst i Jemen.

Droneangrepet skal ha skjedd i den delen av Jemen der USA nylig mislyktes i et forsøk på å befri Somers.

– Noen gisler ble reddet, men andre, blant dem Somers, var ikke på stedet som var mål for operasjonen, sa Pentagon-talsmann John Kirby torsdag.

På nettsidene til det jemenittiske forsvarsdepartementet ble det forrige uke meldt at al-Qaida hadde flyttet flere gisler, blant dem Somers, en brite og en sørafrikaner, bare dager før redningsoperasjonen ble satt i gang i provinsen Hadramawt sør i Jemen.