Forskning viser at unge kvinner med tilgang til abort har lettere for å velge riktig mann. Foto: Kambodza

Abort gir færre skilsmisser

Forskning: En ny studie viser at unge kvinner har større sjanse for å velge riktig mann dersom de har tilgang til abort.

Prevensjon og abort har gitt flere kvinner mulighet til å utsette barnefødsel, som igjen har bedret deres utdanningsnivå og tilknytning til arbeidsmarkedet. Men andre potensielle effekter av abortloven har vært lite kjent, skriver forskning.no.

– Før var mange av kvinnene nødt til å gifte seg med barnefaren for å unngå sosial stigma. Å kunne planlegge familie har gitt kvinnene mulighet til å unngå såkalte shotgun weddings, sier siviløkonom Eirin Mølland, som nylig forsvarte sin doktorgrad ved Norges Handelshøgskole.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sammenlignet kvinner

Mølland har analysert hvordan tilgang til abort på 60-tallet påvirket kvinnenes stilling på ekteskapsmarkedet. Fra 1964 kunne kvinner søke abortnemnder om abort, og nemnden i Oslo var mer liberal enn i andre deler av landet. Hun så både på deres mulighet til å finne menn på ekteskapsmarkedet og hvor stabile ekteskap kvinnene fikk. Resultatene tyder på at ekteskapsstabiliteten har økt med innføringen av lovbestemt abort.

- Kvinnene som unngikk tenåringsfødsler får generelt mer stabile ekteskap senere i livet. De som fikk mulighet til å vente med sitt første barn, har redusert sannsynlighet for å bli skilt, slår hun fast.

Les også
Abortmotstander båret ut av bispevigsel
Les også
Det kan bli færre abortnemnder
Les også
Abortbølger i internasjonalt farvannRebecca Gomperts
Les også
Helsedirektoratet: Senaborter var ikke ulovlig
Les også
Støtte fra tidlig i svangerskapet