Internt fordrevne irakere måtte søke tilflukt i et klasserom i byen Ramadi i april i år. Hundrevis av familier flyktet inn til Ramadi etter at militante grupper fra IS tok seg inn i nabobyen Albu Faraj og drepte mange personer. Det var flest nye interne flyktninger i Irak, der 2.2 millioner sivile måtte flykte fra sine hjem i 2014. Foto: REUTERS/NTB NTB scanpix

38 millioner mennesker på flukt i eget land

Krig og konflikt førte rekordmange mennesker på flukt i eget land i 2014. – Det er tredje år på rad vi rapporterer om nye, dystre rekorder, sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen.

Rundt 38 millioner mennesker, like mange som til sammen bor i storbyene London, New York og Beijing, er drevet på flukt i hjemlandet på grunn av voldshandlinger, krig og konflikt, viser nye tall fra Flyktninghjelpens dokumentasjonssenter IDMC i Genève.

30.000 hver dag

Tallene fra i fjor viser at 30.000 mennesker flyktet daglig fra sin hjem.

I løpet av 2014 ble det registrert rundt 11 millioner nye tilfeller av internt fordrevne.

– Dette er de verste tallene for internt fordrevne vi har sett på en generasjon, sier Egeland. Han understreker at den skremmende utviklingen fortsetter.

– Jemen ligger ikke inne i tallmaterialet vårt fra i fjor, men kommer til å bli store i år.

Han mener utviklingen viser at verdens diplomater kommer til kort.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Fredsmeklerne og diplomatene må åpenbart få mer støtte fra stormaktene, som også må bli villige til å gå sammen om å stanse denne galskapen.

– Sivilbefolkningen dør, blør og fordrives i rekordantall fordi stormaktene og de regionale maktene trekker i hver sin retning, sier Egeland i en kommentar til NTB.

Irak topper statistikken over nye fordrevne, mens Syria har verdens høyeste tall på interne flyktninger. Hele 7.6 millioner er på flukt inne i Syria på grunn av den pågående krigen og volden i landet.

– En annen og kanskje mindre kjent utvikling er at stadig flere drives på flukt som følge av vold fra kriminelle, voldelige grupper. Spesielt gjelder dette Mellom-Amerika, sier Egeland.

På flukt i årevis

Rapporten viser også at mange har vært på flukt i årevis.

I 2014 ble det kartlagt at nærmere 90 prosent av flyktningene hadde vært på flukt i ti år eller mer i de 60 landene og områdene som IDMC overvåker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi ser at mange internt fordrevne må legge på flukt mange ganger, og at mange av dem til slutt ender opp som flyktninger i andre land. Det betyr at det ikke alltid hjelper å hjelpe flyktningene der de er.

– De må bli gjenbosatt i et annet land, som for eksempel Norge, understreker Egeland.

Puslete av Norge

Den norske regjeringen har foreslått å øke antallet kvoteflyktninger med særlige medisinske behov fra 20 til 60 personer, samtidig som regjeringen vil øke støtten til Syria og nabolandene med 250 millioner kroner.

Egeland synes forslagene er puslete.

– Statsminister Erna Solberg har kalt situasjonen i Syria en av de største humanitære krisene i verden og karakterisert flyktningdramaet i Middelhavet som en ufattelige lidelse. Likevel prioriterer regjeringen mer penger til norske veier enn hjelp til syrere, som nå har dramatiske behov, sier Egeland, som mener Norge må forplikte seg til å ta imot 10.000 kvoteflyktninger fra Syria.

Egeland understreker at det må være mulig for verdens stormakter å klare å beskytte sivilbefolkningen bedre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er ikke hundre land man må skape fred i. 60 prosent av dem som ble fordrevet i 2014, kom fra fem land, sier han. (©NTB)

Fakta om internt fordrevne

* 38 millioner mennesker var i 2014 internt fordrevne i eget land.

* 60 prosent av nye interne flyktninger kom fra disse fem landene: Irak, Sør-Sudan, Syria, Den demokratiske republikken Kongo (DRC) og Nigeria.

* Det var flest nye interne flyktninger i Irak, der 2.2 millioner sivile måtte flykte fra sin hjem i 2014.

* Minst 40 prosent av Syrias befolkning, rundt 7.6 millioner mennesker, er internt fordrevet. Det er det høyeste tallet i verden.

* For første gange på over et tiår opplevde Europa masseflukt på grunn av krigen i Ukraina, der 646.500 mennesker la på flukt i fjor.

* Det er flyktninghjelpens dokumentasjonssenter IDMC i Genève som har dokumentert bevegelsene. IDMC baserer seg på dokumentasjon fra regjeringer, NGO-er og FN-organisasjoner.

* IDMC rapporterer fra til sammen 60 land med konflikt og vold og rapporterer kun internt fordrevne flyktninger.

NTB

Les også
EU vil ødelegge menneskesmuglernes båter
Les også
Ryddet plass til flyktninger i egen stue