NETUREI KARTA: Medlemmer av den jødiske sekten demonstrerer utenfor Det hvite hus i Washington under et møte mellom president Joe Biden og Israels statsminister, Naftali Bennett. Foto: Amanda Andrade-Rhoades / AP / NTB

Sionisme og antisemittisme

Pro-palestinske supportere har ofte kommet med argumentet om at «det er mange jøder som står opp for palestinerne. Det er en selvfølge at man ønsker å stå opp for andre grupper når man har en jødisk bakgrunn hvor deres folk er blitt utsatt for forfølgelse og massakre. Man ønsker å stå sammen mot urettferdigheten.

Palestinere har rett å bli hørt, men at deres støtte går så langt at man må spre antisemittiske påstander til støtte for Palestina hører ingensteds hjemme.

Man blir ikke automatisk gitt retten til å redefinere jødenes relasjon til sionismen eller fornekte jødenes tilknytting til landet Israel – ved å henvise til Neturei Karta, en ultraortodoks jødisk sekt som ikke tror på en jødisk stat før Messias kommer, og til å hevde at kun disse «ekte jøder» holder seg til den jødiske tro uten å være forurenset av sionisme.

Skal pro-palestinske tilhengere definere hvem som er jøde og ikke? Det i seg selv er en form for antisemittisme.

Skal pro-palestinske tilhengere definere hvem som er jøde og ikke? Det i seg selv er en form for antisemittisme. Holdningen er farlig. Jeg har ennå til gode å se pro-palestinere argumentere uten å komme med antisemittiske holdninger.

Kommentarer på Palestinakomiteen sin offentlige Instagram-konto har et sjokkerende innhold. Å motivere til støtte mot et maleri som har valgt å ta vekk det jødiske davidstjernen på flagget og erstatte det med en hodeskalle er å spytte stygt på den jødiske minoriteten i Norge.

For enormt mange av oss har landet en stor betydning for jøder som flyktet fra muslimsk antisemittisme og europeisk antisemittisme. Støtte til en tegning av Netanyahu med davidstjerne på armen hans, med Holocaust-inspirasjon viser også antisemittiske trekk. Det samme gjelder tegningen av en ultraortodoks jøde hvor man heier frem at «Jødedommen er ikke sionisme».

Les også
– De allierte reddet oss fra katastrofen

Jødisk selvbestemmelse kan ikke omdefineres til å passe deres politiske perspektiv. Å trekke dette fram er hån mot den jødiske identiteten og er antisemittisme. La meg minne om hvorfor dette er antisemittisme. Ifølge EU er det antisemittisk:

1. Å sammenligne israelsk politikk med nazistene.

2. Å bruke bilder og symboler knyttet til klassisk antisemittisme.

3. Fysiske og retoriske manifestasjoner av antisemittisme som er rettet mot jøder og deres religiøse fasiliteter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sionisme er ikke det samme som apartheid. Sionisme betyr ikke kolonialisme. Sionisme betyr ikke etnisk rensing. Sionisme betyr ikke folkemord. Sionismen sletter ikke rettighetene til noen annen gruppe eller mennesker.

Begrepet betyr heller ikke at andre grupper ikke har rett til selvbestemmelse. I Klassekampen hevder Lars Gule i sin kritikk mot Israel at sionismen er rasisme og at konseptet er basert på kolonialistisk prosjekt.

Gule utelater at sionismen er jødedommens kjerne. Han vil bli frabedt å bli kalt antisemittistisk, men velger likevel å redefinere sionismen.

Hvor er hans fordømmelse av Jordan sin holdning mot jøder som blir nektet statsborgerskap? Ifølge jordansk lov (NO 6 1954) står det at «alle kan få statsborgerskap utenom jøder.»

Hvor er hans fordømmelse av arabiske nasjoner som fratok mizrahi-jøder statsborgerskapet sitt? Istedenfor velger han å angripe den eneste jødiske staten i Midtøsten og hevder at sionismen er rasisme. Begrepet sionisme er tilknyttet til det hebraiske navnet «Zion» som er et synonymt ord for Jerusalem og Israel.

Opp gjennom mange generasjoner har det uttrykt jødenes lengsel etter å komme tilbake til landet Israel. Dette har vært jødenes tradisjon siden eksilet. Dette er en viktig del av jødisk bønn og den jødiske identiteten. Sionismen har mange navn som politisk sionisme, liberal sionisme og religiøs sionisme, men felles for alle er at jødene har rett til selvbestemmelse i deres forfedres hjemland.

Velger man å angripe sionismen og misbruke begrepet for å benytte det til å angripe det jødiske folket og Israel, redefinerer man den jødiske identiteten. La meg gjøre det klart at det er ikke antisemittisme å kritisere israelsk politikk. Antisemittismen finner sted når man misbruker sionismens definisjon.

Fordømmer du sionismen på bakgrunn av at du fornekter og ikke anerkjenner den jødiske tilknyttingen til Eretz Israel (landet Israel), vil det fortsatt være antisemittisme. Sionismen er en frigjøringsbevegelse til flertallet av jøder rundt om i verden som føler kulturelt og religiøst tilknyttet til landet Israel.

Noen har forsøkt å politisere sionismen, men sionismen tilhører ikke et bestemt politisk perspektiv og iallfall ikke israelsk politikk. Det er sionister på venstre- og høyresiden, noen er sekulære eller ateister mens andre er religiøse. Alle har ulike politiske oppfatninger, men felles for alle er at de tror på en jødisk selvbestemmelse.

Beskrivelsen av sionismen som et europeisk kolonialistisk prosjekt er hån mot mizrahi-jøder og sefardiske jøder.

Beskrivelsen av sionismen som et europeisk kolonialistisk prosjekt er hån mot mizrahi-jøder og sefardiske jøder. I verste fall prøver man å vike vekk fra den opprinnelige historien.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mizrahi-jøder og sefardiske jøder er ikke europeere. De var jøder bosatt i muslimske land i Midtøsten og Nord-Afrika som måtte flykte på bakgrunn av antisemittisme og massakre.

Hvordan kan man sammenligne jødenes forfølgelse med europeisk kolonialisme? Kolonialisme defineres som å utnytte andre. Det hellige land har aldri vært tomt for jøder, og det har alltid eksistert rikt med jødisk kultur, mystisisme og jødiske tradisjoner.

Sefardiske jøder er ikke europeiske kolonister, Mizrahi jøder er ikke europeiske kolonister, Beta Israel (det jødiske samfunnet fra Etiopia) er ikke europeiske kolonister, Ashkenasi jøder er ikke europeiske kolonister. De er Israel.

Å sidestille jødenes flukt med tidligere kolonialisme er en stygg forfalskning av virkeligheten.

Å sidestille jødenes flukt med tidligere kolonialisme er en stygg forfalskning av virkeligheten. I India og Nord-Afrika måtte lokalbefolkningen gjøre slavearbeidet for franskmenn og engelskmenn. Lokalbefolkningen ble regnet som mindreverdige og deres språk ble erstattet med morsmålet til kolonistene.

Jødene i Midtøsten og Nord-Afrika derimot brakte med seg ingenting og flyktet fra massakre. Folk som prøver å slette påstanden om at det ikke fantes antisemittisme og massakre i muslimske stater har stor skyld og ansvar for antisemittismen som finner sted. Omkring 1 million jøder har fram til i dag ikke fått erstatning for den etniske rensingen som foregikk i Midtøsten og Nord-Afrika.

Antisemittiske holdninger gjør det vanskelig for mange jøder i Norge å kunne snakke åpent om sin jødiske tilknytting.

Antisemittiske holdninger gjør det vanskelig for mange jøder i Norge å kunne snakke åpent om sin jødiske tilknytting.

Bare for noen dager siden ble en jødisk gutt på 18 år, Shmuel Silverberg i USA drept og årsaken bak var antisemittisk motivert. Flere antisemittiske angrep har skjedd i utlandet fordi man hater jøder.

Det er ikke uten grunn at jøder i Norge må ha politibeskyttelse, jødiske barnehagebarn må ha skuddsikre vinduer, kontinuerlig patruljering av politiet og egen sikkerhetsvakt.

Politibeskyttelse finner sted når jøder møtes under høytider. Jødisk sommerleir for barn og unge er på skjult adresse. Norske jøder er redd for å gå med jødiske symboler. På skolen skal de helst skjule sin jødiske identitet.

Ingen skal måtte skjule sitt opphav i Norge. Vi må innrømme at i 2021 er det farlig å være jøde, uten at man blir angrepet for sin tilknytting til Israel. Antisemittisme er ingen jødisk propaganda. Den lever i beste velgående her i Norge.