«Fred være med dere, jeg er Muhammed!» og den andre svarer «Fred være med deg også, jeg er Moses.»

Tyrkia: To tegnere pågrepet for å ha tegnet profeten Muhammed

I Tyrkia er to tegnere pågrepet i forbindelse med en satiretegning som av flere tolkes som profeten Muhammed. Innenriksministeren varsler at de skal stilles for retten.

Publisert

De to ble pågrepet mandag.

Tegningen i bladet Leman ser ut til å vise profetene Moses og Muhammed som håndhilser i himmelen, mens raketter flyr under i en scene som ligner krig. Den oppfattes som en kommentar til religiøs harmoni i kontrast til konflikt på jorden og har blitt møtt med kraftig fordømmelse fra regjeringsmedlemmer og konservative religiøse.

Video av pågripelsen

På X delte innenriksminister Ali Yerlikaya delte en video av pågripelsen av tegneren Dogan Pehlevan. Videoen viser at tegneren dras opp trappene i en bygning med hendene bundet bak ryggen.

– Jeg fordømmer nok en gang dem som prøver å så splid ved å tegne karikaturer av vår profet Mohammed, skriver Yerlikaya.

– Disse skamløse menneskene vil bli stilt til ansvar for loven, legger han til.

Ifølge justisminister Yilmaz Tunc er det satt i gang en etterforskning under henvisning til paragraf 216 i den tyrkiske straffeloven, som kriminaliserer oppfordring til hat og fiendskap. Det er utstedt arrestordre på til sammen fire personer, ifølge justisministeren.

Magasinet mener seg misforstått

Hele siden hvor tegningen inngår.

I sin uttalelse på X kommer magasinet Leman med en beklagelse til lesere som har følt seg støtt. Ifølge bladet er tegningen blitt misforstått.

Pehlevan forsøkte å belyse «lidelsen til en muslimsk mann drept i israelske angrep», og det var ikke intensjonen om å fornærme islam eller profeten Muhammed.

– Navnet Mohammed er blant de mest brukte i verden av muslimer som hedrer profeten. Tegningen avbilder ikke profeten og ble ikke tegnet for å håne religiøse verdier, skriver magasinet, som omtaler tolkninger tegningen som «bevisst ondsinnet.»

Tyrkias rangeres stadig lavt når det gjelder ytringsfrihet, noe som gjenspeiler betydelige begrensninger på medier og offentlig diskurs. Reportere Uten Grenser plasserte Tyrkia som nummer 158 av 180 land i sin pressefrihetsindeks for 2024.

Powered by Labrador CMS