SANNHETEN: I begge tilfeller ser det ut for at den motsatte fløyen tillegger motparten bestemte motiver for å fremme sin egen sak. Også slik blir sannheten utfordret, skriver Tarjei Gilje. På bildet ser vi KrF-leder Knut Arild Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix
Sannheten først
I de fleste tilfeller er sannheten sammensatt, og det beste vi kan håpe på er å ta noen skritt nærmere. Men i det minste bør vi prøve å gjøre dét. Å nærme oss.
«Dere skal kjenne sannheten, og sannheten skal frigjøre dere», sa Jesus. I hans egen samtid var det mange som fikk erfare at møtet med sannheten kunne være ubehagelig og utfordrende. Ikke minst gjaldt det dem som hadde høye tanker om seg selv.
Krigens første offer er sannheten, erkjente den greske dramatikeren Aiskhylos allerede for 2.500 år siden. Og det er ikke bare i krig at sannheten blir ofret. Trangen finnes i oss alle. I konflikter tar vi lett parti med dem vi liker, selv om vi kanskje egentlig skjønner at de ikke har de beste argumentene.
Det er noe av grunnen til at vi trenger journalister. Ikke fordi journalistene selv er uten forutsetninger eller fordommer, men fordi journalister – og for den del også forskere – forhåpentligvis er trent i å stille kritiske spørsmål, slik at også etablerte forestillinger blir utfordret.