Men så plutselig – nærmest helt ut av det blå – blander Frp-nestleder Per Sandberg Bibelen inn i det som til da i artikkelen har vært en kritikk mot islamismen. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix

Per Sandbergs påskehilsen

Hvorfor blander du Bibelen inn i ditt oppgjør med Koranen, Sandberg?

Påskehilsener kan komme i så mange slags former. De fleste pleier å være av det hyggelige slaget. Men årets påskebudskap fra Frp-nestleder Per Sandberg satte vi ikke særlig pris på.

Sandberg benyttet like gjerne inngangen til høytiden til å komme med et sleivspark mot den boken som inneholder historien om hvorfor vi i det hele tatt feirer påske. I en artikkel i Dagbladet i palmehelgen karakteriserte han Bibelen på en måte som vi vanskelig kan se er i samsvar med partiets tradisjonelle frieri til kristne velgere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Her er Sandbergs innlegg i Dagbladet: Når religionene kolliderer

Utfallet mot Bøkenes bok kommer i et innlegg som egentlig er et oppgjør med radikal islam og terrortrusselen fra fundamentalistiske muslimske miljøer.

Det meste av det Sandberg skriver her, støtter vi. «Erkjenner vi ikke at religionen og dens ideologi er en vesentlig faktor for radikalisering og terror, så vil vi være ute av stand til å møte kjernen i problemet», fremholder han helt riktig.

Mot slutten av artikkelen begynner han å polemisere mot Arbeiderpartiets Hadia Tajik, som angivelig skal ha sagt at man bør gi ungdommer en Koran før islamistene tar dem.

Les også:

Hadia Tajik: «Nei, eg vil ikkje dele ut Koranen»

« Gi ungdommene en koran før islamismen tar dem»

Per Sandberg påpeker at Koran-utdeling neppe vil være noen god medisin mot radikalisering.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Å gi barn og unge en bok som millioner av mennesker allerede tolker ekstremt, og håpe at de unge ikke vil tolke den ekstremt, kan umulig være den beste løsningen», skriver Sandberg. Også det poenget er det vanskelig å være uenig med ham i.

Men så plutselig – nærmest helt ut av det blå – blander Frp-nestlederen Bibelen inn i det som til da i artikkelen har vært en kritikk mot islamismen.

«Valget mellom ekstrem overtro og moderat overtro er fremdeles et valg mellom to onder. La oss heller lokke de unge med bøker og ideer som utfordrer dem til å stille spørsmål ved selve livet, la de filosofere og utforske meningen med ingenting og alt. Altså det motsatte av hva bøker som Koranen og Bibelen gjør», skriver Sandberg.

Hvorfor i all verden blander du Bibelen inn i ditt oppgjør med Koranen, Per Sandberg? Ser du virkelig ikke forskjell på de to skriftene?

Vi er skuffet over at Sandberg tilsynelatende ikke har skjønt at Bibelen er et helt grunnleggende skrift i vår vestlige sivilisasjon. Det er herfra vår rettstenkning, forsvaret for menneskeverdet og nestekjærlighetstanken kommer fra. Selvfølgelig bør unge mennesker ha kjennskap til den.

Og så er det merkelig at Sandberg ikke har forstått at det går an å advare mot radikal islam uten å nedvurdere sin egen kultur- og trosarv. Å skjære alle religioner – og alle religiøse skrifter – over en kam er historieløst. Og samtidig er det uttrykk for en særdeles dårlig samtidsanalyse.

I den sammenheng kan det passe å sitere den svenske kjendis-forfatterens Marcus Birros berømte twitter-melding, en tweet han forøvrig ble drapstruet for å ha skrevet:

«Kjøper ikke snakket om at alle ­religioner er farlige. Hva har størstedelen av ­verdens ­religiøse terrorisme felles? Islam. Fakta.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også Kjell Ingolf Ropstads (KrF) reaksjon på Per Sandbergs utsagn i Dagbladet: Frps advarsel mot Bibelen

Les også
Frps advarsel mot Bibelen
Les også
Vedgår at kristne kamper er taptOslo Symposium
Les også
Folk flest dropper kirken i påsken
Les også
Ønsker å smitte unge med bibelgledeBibelleseringen