BIBELEN: Ut fra innlegget kan det nok tenkes at det var Koranen advarselen først og fremst var tiltenkt. Men det er interessant at Sandberg likefullt tar med Bibelen i sin advarsel. Det er ikke første gang Frp tar med seg all religion i kampen mot såkalt ekstremisme, skriver Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Nei til EU/CC/Flickr

Frps advarsel mot Bibelen

Frp og Per Sandbergs utsagn i Dagbladet kan ikke tolkes annerledes enn en advarsel mot å lese Bibelen. Det er de unge denne advarselen går til. Jeg vil heller advare unge mot å ikke bli kjent med Bibelen.

Kjell Ingolf Ropstad

Det er på Dagbladet.no 27. mars Per Sandberg sier følgende: «Valget mellom ekstrem overtro og moderat overtro er fremdeles et valg mellom to onder. La oss heller lokke de unge med bøker og ideer som utfordrer dem til å stille spørsmål ved selve livet, la de filosofere og utforske meningen med ingenting og alt. Altså det motsatte av hva bøker som Koranen og Bibelen gjør.»

Les Sandbergs innlegg i Dagbladet her

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ut fra innlegget kan det nok tenkes at det var Koranen advarselen først og fremst var tiltenkt. Men det er interessant at Sandberg likefullt tar med Bibelen i sin advarsel.

Det er ikke første gang Frp tar med seg all religion i kampen mot såkalt ekstremisme. Vi husker tilbake til like før århundreskiftet. Den gang gikk Frp imot alle bibelskoler i frykt for utbredelse av muslimske skoler. For KrF har det i slike spørsmål vært viktig med likebehandling og å følge prinsippet om religionsfrihet.

Det er religion som inspirasjon for ekstremisme som er Sandbergs budskap. Jesus legitimerer ingen voldshandlinger, ikke engang i selvforsvar. «Stikk sverdet i sliren!» sier han til Peter. Han preket kjærlighet til sine fiender. Jesus kan ikke tjene til forbilde for dem som vil bruke vold, uten at alle hans etterfølgere har holdt seg til det.

Sandberg forenkler i sitt angrep på religion. Islam betød for eksempel et fremskritt på den arabiske halvøya ved at kvinner fikk rett på arv, noe de ikke hadde fra før. Islamsk styre i middelalderen behandlet ofte annerledestroende bedre enn andre regimer på den tiden. Kristendommen har vært en impuls til utvikling, tross feilskjær og maktmisbruk særlig i kolonitiden.

Kristendommens verdier om universell nestekjærlighet og likeverd – at alle er like mye verd uansett familie, etnisitet eller kjønn – revolusjonerte synet på mennesket i sin samtid. Da disse verdiene kom til Norge, fikk alle nyfødte rett til å leve, flerkoneri opphørte og treller fikk frihet.

Kirken etablerte sykehus og konfirmasjonen ga folket lese- og skriveferdigheter, selve grunnlaget for økonomisk og sosial utvikling.

Samtidig bør alle religioner kunne kritiseres. Det er et viktig prinsipp – det handler om ytringsfrihet. Kirken og kristendommen har historisk hatt godt av kritikk og debatt. Martin Luther kom for eksempel med hard kritikk av datidens kirkelige praksis, som i ettertid har vist seg å være riktig og frigjørende for kirken.

Kirkens store problem i dag er ikke kritikk og debatt; det er likegyldighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På samme måte har islam godt av debatt om fortolkning av tekster og religiøs praksis, som: Straff for frafalne og mangel på trosfrihet, straff for homofili, synet på kvinner og giftermål.

Norske muslimer som Abid Raja og Usman Rana er blant de som på en konstruktiv måte har sagt at islam trenger en intern debatt om hat og vold i islams navn (Islams hus brenner). Det er stor forskjell på å rette kritikk mot denne delen av islam, enn å stemple alle muslimer («mainstream muslimer» som Usman Rana også har kalt det).

Erling Rimehaug i Vårt Land har kloke betraktninger om dette tema og med en viktig og riktig henstilling: «For de som ønsker å finne begrunnelser for voldsbruk, er det mulig å hente dem både i Koranen og profetens liv. De fleste muslimer ønsker imidlertid å forstå islam som fredens religion, og de finner grunner for det i sine hellige skrifter og i forsonlige fortellinger om profeten. Det er all grunn til å oppmuntre dem til det, heller enn å skyve dem fra oss ved å bekjempe deres tro.»

Derfor vil jeg heller gi noen gode grunner og oppfordringer til å lese Bibelen. Det er en bok som gir visdom for livet, utfordrer til nestekjærlighet og er god litteratur å lese.

Men enda viktigere: Den gir større forståelse av Gud og gir mulighet til å bli kjent med Jesus Kristus.

Les også Dagens lederartikkel, som spør: Hvorfor blander du Bibelen inn i ditt oppgjør med Koranen, Sandberg?

Les også
Per Sandbergs påskehilsen
Les også
Sandberg sier KrF-utspill skjedde i affekt
Les også
– Frp-utspill forsurer samarbeidsklimaet
Les også
Hva sa Sandberg egentlig?
Les også
«Nå er det nok»