Ap-politiker Hadia Tajik. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

«Gi ungdommene en koran før islamismen tar dem»

Det sier Arbeiderpartiets Hadia Tajik. Hun mener det personlige oppgjøret hun tok med norsk hatretorikk var nødvendig.

Spissformuleringen om muslimske ungdommer og Koranen falt under et debattmøte om ekstremisme i regi av tenketanken Civita onsdag morgen.

Se debatten i opptak her

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– En stor andel av dem som lar seg besnære av terrorforherligende islamistisk ideologi er unge mennesker som mangler en trygg muslimsk bagasje, sier Tajik til NTB.

Hun mener mange vestlige islamister er fullstendig uten innsikt i selv de mest basale deler av religionen de bekjenner seg til.

– Det å ha en trygg muslimsk identitet gjør ungdommene mindre sårbare for påvirkning fra ekstremister enn om de er religiøse noviser. Og veldig mange av dem som blir radikalisert, viser seg nettopp å være religiøse noviser, sier hun.

Sårbare

Tajik har fått mye støtte, men også kritikk for sitt oppgjør med Fremskrittspartiet under en NRK-debatt i forrige uke. Kritikerne mener hun bidro til å avspore debatten om ekstremisme ved å gjøre den personlig og etterlyse et oppgjør fra Frp mot hatefulle ytringer på nett.

– Jeg er ikke enig i at dette er en avsporing av debatten. Ekstremisme, fremmedfrykt og hatytringer henger sammen. Samtidig er det ikke grunnlag for å trekke direkte koblinger mellom hatytringer og ekstremisme, sier Tajik.

Hatefulle ytringer og mistenkeliggjøring av motivene og lojaliteten til norske muslimer bidrar til fremmedgjøring og forsterker følelsene av utenforskap i minoritetsbefolkningen, mener hun.

– Dette gjør ikke arbeidet mot ekstremisme noe lettere. Vanlige norske muslimer er blant våre viktigste alliansepartnere i kampen mot radikalisering, sier Tajik.

Nødvendig oppgjør

Tirsdag slo Civita-leder og tidligere Høyre-statsråd Kristin Clemet fast på sin egen blogg at Hadia Tajik fortjener en beklagelse fra Frp-leder Siv Jensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er ikke akseptabelt at representanter for politiske partier sprer hets og løgner om hva kolleger i andre partier står for – og spesielt ikke når det dreier seg om så alvorlige forhold som ekstrem og voldelig islamisme. Men når det først har skjedd, fortjener det også partiledelsens beklagelse, poengterte Clemet.

Jensen ønsket ikke å kommentere denne oppfordringen overfor NTB tirsdag. Selv anser Tajik seg ferdig med saken.

– Jeg er ferdig med Frp-ledelsens respons på denne saken, sier hun.

På spørsmål om hun opplever at oppgjøret med Fremskrittspartiet på direktesendt fjernsyn var verdt prisen hun har betalt i etterkant, tar hun en lang tenkepause før hun svarer:

– Det var nødvendig.

Les også
Hovedårsakene til at kristenlivet i Norge går tilbake
Les også
– Journalister brukes som trofeer
Les også
Terrorforsker: Vi må ikke få panikk
Les også
Säpo sier de hindret to terrorangrep i Sverige
Les også
En av tre mener Norge bør bidra militært mot IS
Les også
Debatt om trusselen fra jihadismen