FENOMEN: Olaug Bollestad blir ny KrF-leder samtidig som Instagram-kontoene hennes passerer 100.000 følgere. Foto: Annika Byrde/NTB

Kan influenseren Olaug redde KrF?

I KrF håper man at Olaug Bollestads helt spesielle folkelighet kan skape en Vedum-effekt for det hardt prøvede partiet.

Olaug Bollestads konto på det populære sosiale mediet Instagram har nettopp nådd en milepæl. Antallet følgere rundet nylig 100.000.

La oss sette det tallet litt i perspektiv. Kvinnen som lørdag blir valgt til ny KrF-leder har flere Instagram-følgere enn det en tredjedel av vinnerne under årets Vixen Awards hadde. For de av våre lesere som ikke kjenner Vixen Awards, kan vi opplyse at dette er en årlig kåring av de mest innflytelsesrike personene på sosiale medier i Norge. En slags Amanda-pris for influensere.

Kanskje er Olaug Bollestad selv blant de nominerte neste år, hvem vet?

Hun har i hvert fall oppnådd det høye antallet følgere blant annet ved å bruke et triks som ikke er helt ukjent blant enkelte andre kvinnelige influensere: Å legge ut lettkledde bilder. Men i motsetning til sine influenser-kolleger har hun ikke publisert den typen foto av seg selv. Hos henne er det ektemannen Jan Frode (61) som trår til.

Olaug Bollestads Instagram-suksess er også politisk interessant, selv om hovedpersonen forsøker å nedtone akkurat den typen betydning. Det er for eksempel verdt å merke seg at den kommende KrF-lederen har mer enn dobbelt så mange følgere som statsminister Jonas Gahr Støre. I den grad det nå er vanlige folks tur på Instagram, så velger de altså heller Fru Larkins - som hun kaller seg der - enn Super-Jonas.

Her har KrF-lederen en direktekanal rett ut til 100.000 mennesker uten å måtte gå veien om påvirkningskanaler som redaktører eller andre styrer. For Instagram-kontoen til Bollestad får ikke en gang de nærmeste rådgiverne hennes lov til å røre.

Men den største politiske fordelen hun trekker av Instagram-suksessen handler helt åpenbart om image. KrF-ledere av begge kjønn har måttet tåle å bære et slags mørkemannsstempel i norsk offentlighet. Gjennom hele partiets historie er det vel egentlig bare Knut Arild Hareide som helt har unngått det. Men hvordan i all verden skal man klare å sette en slik merkelapp på en dame som i full offentlighet på sosiale medier tester do-seter, poserer med alpakkaer eller viser frem tåneglene sine?

Olaug Bollestad besitter humor, folkelighet og selvironi på et nivå som ingen i KrF-ledelsen noen gang har vært i nærheten av. Og i vår tidsalder kan slike egenskaper faktisk fungere som verdifull politisk kapital. Bare spør Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Lederen for det som nå er det suverent største sentrumspartiet har ledd og spøkt seg fra det ene høydepunktet til det andre, både på meningsmålinger og i valg.

Og det har han klart det ut fra en posisjon som i starten faktisk ikke var så ulik den Olaug Bollestad nå befinner seg i. For mange har glemt at Vedum egentlig ikke var noe selvsagt valg da han ble Senterparti-leder i 2014. Den gangen var han en slags kompromisskandidat i den bitre og til dels skitne striden mellom fløyene til Liv Signe Navarsete og Ola Borten Moe. Et slags minste felles multiplum som begge sider til slutt kunne enes om.

Heller ikke Olaug Bollestad går inn i partilederjobben med det aller sterkeste mandatet bak seg. Jo, hun vil i praksis bli enstemmig valg. Men de fleste er klar over at det skjer fordi hennes opprinnelige motkandidat Dag Inge Ulstein trakk seg fra konkurransen. Og det gjorde han såpass sent i prosessen at flere av de tyngste fylkeslagene og dessuten KrFU allerede hadde rukket å peke på stortingsrepresentanten fra Hordaland som deres foretrukne partileder. Hvis Ulstein hadde stilt, så hadde nok han blitt KrFs nye leder. Og hva skjer egentlig om han senere skulle få lyst på partiledervervet?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Humor, folkelighet og selvironi kan brukes som politisk kapital.

Så gjenstår det å se hvor mye den forhistorien svekker Bollestad. Det som i hvert fall er sikkert, er at Ulstein hadde gjort det mye lettere både for partiet og for Bollestad dersom han hadde gjort det klart på et tidligere tidspunkt at han ikke ønsket seg ledervervet. Det er også usikkerhet knyttet til om Olaug Bollestad har de politiske sluggeregenskapene som nå trengs for å lede et parti som befinner seg i sin dypeste bølgedal siden det ble stiftet.

Men på den annen side: Ingenting er så effektivt som folkelig velgertekke for å få en partiorganisasjon til å glemme en leders krevende utgangspunkt. Trygve Slagsvold Vedum har til fulle vist det.

Forresten får KrF nå en sjef som har 25 ganger flere følgere på Instagram enn Sp-lederen. Så gjenstår det å se om noe av oppturen på sosiale medier kan smitte over på partiets krisetall. Det er langt fra sikkert.

Men kanskje kan det vise seg at influenseren Olaug får positiv innflytelse på KrFs dystre meningsmålinger? Det håper de i hvert fall på, de landsmøtedelegatene som lørdag klapper Olaug Bollestad - alias Istagram-fenomenet Fru Larkins - inn som ny partileder.