Høyres leder Erna Solberg og programleder Fredrik Solvang under Debatten på NRK torsdag kveld. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Erna kan overleve dette, og det kan ekteskapet hennes også

Ingen annen norsk toppolitiker har blitt spurt på direktesendt TV om de vurderer å skille seg fra ektefellen sin. Men Erna Solberg har gode svar også på det spørsmålet.

Debatten-møtet med Erna Solberg ble et intervju for historiebøkene. Og i hvert fall for undervisningslitteraturen i journalistikk og kommunikasjon.

Etter 16 andre en-til-en-intervjuer med norske medier i løpet av torsdagen ble en lang arbeidsdag avsluttet i stolen hos Fredrik Solvang. Og der måtte den tidligere statsministeren svare på spørsmål av en karakter som ingen andre med verv i norsk toppolitikk har blitt stilt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Spørsmål av typen: Har du vurdert å skille deg? Kan mannen din være rammet av spillegalskap? Har du tilgitt din ektefelle? Har dere vurdert å søke profesjonell ekteskapshjelp eller gå i parterapi?

Torsdagens Debatten kan i ettertid vise seg å være det intervjuet som snudde situasjonen for Erna Solberg. Dette kan ha vært øyeblikket som reddet posisjonen hennes som Høyre-leder og statsministerkandidat.

Selvfølgelig er det altfor tidlig å konkludere. For det er fortsatt mye som kan endre dette bildet.

Økokrims avgjørelse om eventuell etterforskning og den kommende grillingen i Stortinget kontrollkomité er to av faktorene som kan velte lasset for Erna Solberg.

Og det kan også komme nye avsløringer etter hvert som pressen graver stadig dypere i aksjeporteføljer og tidslinjer.

Men likevel: Det som på onsdag så ut som en bekmørk situasjon for eks-statsministeren, der enkelte regnet med at det bare var et tidsspørsmål før Erna måtte kaste kortene, har et døgn senere blitt mye lysere.

Sjansene for at hun overlever politisk har økt betraktelig.

Fredrik Solvangs intervju kan rett og slett ha vært med på å skape et stykke politisk historie.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Eller det er nok mer korrekt å si at det er Erna Solbergs svar som har gjort det. For den prestasjonen hun leverte - under noen de mest krevende forholdene man kan tenke seg - er det absolutt ingen andre i Norge som gjør etter henne.

Der er Erna Solberg i en helt egen liga.

Aldri har hun lignet mer på sitt store politiske forbilde Angela Merkel enn det hun gjorde denne kvelden hos Fredrik Solvang.

Hun kom inn i studioet med finkalibrert balanse mellom selvkritikk og selvsikkerhet. Habilitet er hennes eget ansvar, understreket hun. Og hun innrømmet at hun skulle ha undersøkt nøyere om ektemannen Sindre Finnes snakket sant om aksjeinvesteringene sine.

Men, nei, hun har ikke bevisst holdt tilbake informasjon.

Og ja, hun vil gjerne fortsette som Høyreleder, men hun vil ikke klamre seg til vervet, vil ikke være en propp i systemet på Høyre-toppen. Og hun er fullt klar over at hun uansett er avhengig av tillit.

Tillitspørsmålet er det ikke hun som avgjør, også det formidlet hun til seerne.

Til slutt ble det nesten slik at det var Solberg som gav oss seere en leksjon i parterapi.

Alt ble dessuten sagt med den typen alvor som situasjonen krevde.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Aller mest imponert var vi over hvordan hun besvarte de mest personlige spørsmålene om relasjonen til mannen sin og om fremtiden for ekteparet Solberg/Finnes.

I et offentlig ordskifte der Erna Solberg de siste dagene nærmest har fått råd om å skille seg, var det godt å lytte til de betraktningene hun selv gjør seg om disse spørsmålene. Særlig opplevde vi det hun sa om balansen i eget liv som tillitsvekkede.

Han var åpen om at hun selvfølgelig har lyst til å bli statsminister igjen, men understreket samtidig at det er andre ting som faktisk teller enda mer enn det. Solberg snakket om det lange ekteskapet de har hatt sammen og at det å være gift med Sindre er en viktig del av livet hennes.

Så gav hun uttrykk for viktigheten av at relasjonen deres fremover må bygges på ærlighet.

Til slutt ble det nesten slik at det var Solberg som gav oss seere en leksjon i parterapi.

Erna Solberg kan ha reddet statsministerkandidaturet sitt i TV-studioet hos Fredrik Solvang. Og ekteskapet hennes fremstår enda mer slitesterkt.