Stortingspresident: Masud Gharahkhani (Ap) kom til Norge fra Iran som fem-åring i 1987.

En modig stortingspresident som taler ayatollaene midt imot

Masud Gharahkhani er noe så sjeldent som en politisk toppledere som tør å si sin ærlige mening også når det koster noe.

Tidligere statsminister Jens Stoltenberg har karakterisert ham som en suksesshistorie i det norske samfunnet. Og fortellingen om vår stortingspresident Masud Gharahkhani er virkelig en inspirerende beretning om hva som faktisk er mulig å få til i et land som Norge.

I 1987 kom den da fem-årige guttungen til Norge som flyktning fra ayatolla-regimet i Iran. Den første perioden i det nye hjemlandet bodde han sammen med familien sin på asylmottak.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men fra dette krevende utgangspunktet har Gharahkhani altså foretatt en klassereise av de helt sjeldne. Han har beveget seg fra flyktningforlegningen helt opp til å bli nummer to i riket, kun bak Kong Harald i rang.

Masud Gharahkhani er en av veldig få politiske ledere i Vesten med iransk bakgrunn. Og det er i hvert fall ingen som har en like fremtredende stilling som ham. Den posisjonen har han vist at han vet å benytte seg av når det trengs.

I Norge har vervet som stortingspresident først og fremst en konstitusjonell og seremoniell funksjon. Men Gharahkhani velger å bruke sin rolle til noe mer enn å håndtere klubben i stortingssalen, klippe snorer og uttrykke politiske selvfølgeligheter.

De siste dagene har Masud Gharahkhani vist en personlig integritet og en type politisk mot som det ikke akkurat er for mye av blant norske toppolitikere.

Da den 22 år gamle kvinnen Mahsa Amini tidligere denne måneden døde i det iranske moralpolitiets varetekt - angivelig etter å ha blitt torturert fordi hun bar hijaben på en upassende måte - blåste vår stortingspresident en lang marsj i alt som heter diplomatisk etikette. På sosiale medier sa Gharahkhani sin hjertens mening om det iranske prestestyret og den helt uakseptable måten de behandler kvinner på.

Masud Gharahkhani har også lagt ut en video på persisk på Twitter der han henvender seg direkte til befolkningen i Iran som nå demonstrerer i gatene mot regimet sitt. Denne filmsnutten har fått stor spredning både viralt og gjennom at den britiske kringkasteren BBC har videreformidlet den.

Gharahkhanis uttalelser har skapt knute på tråden i forholdet mellom Iran og Norge. Vår ambassadør i landet har blitt innkalt til det iranske utenriksdepartementet for å motta en protest på stortingspresidentens oppførsel.

Vi, for vår del, er veldig stolt av at Masud Gharahkhani taler de iranske ayatollaene midt imot. Det er akkurat en slik stortingspresident menneskerettighetsnasjonen Norge trenger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Faktisk er det en rekke politikere, spesielt i partiet Høyre, som har mye å lære av sin Ap-kollega. Den forrige regjeringen druknet engasjementet sitt for menneskerettigheter i norsk, oransje laksefett da de skrev under den skammelige avtalen med Kina i 2016.

Norske eksportinntekter var viktigere for Erna Solbergs regjering enn forpliktelsen til å kunne snakke fritt om de daglige overgrepene i kommunistdiktaturet i Asia.

Menneskerettigheter er ikke noe man bare adresserer i festtalene, i generelle vendinger, på tidspunkter der man ikke løper noen risiko. En politiker med mot og integritet tør å snakke de undertryktes sak også når det virkelig koster noe.

Det har Masud Gharakhani vist oss.

Det er akkurat en slik stortingspresident menneskerettighetsnasjonen Norge trenger.